avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Certificat de conformitate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Certificat de conformitate

As dori sa stiu care e valoarea juridica a unui certificat de conformitate ( european ) al unei masini sau a unei piese a masinii?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2008
raduburcea, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 11:53, 17 Iulie 2008
Marcajele de conformitate si standardele europene pentru produsele de constructie
In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, stabilirea conformitatii produselor pentru constructii cu cerintele esentiale cuprinse in reglementarile tehnice europene va antrena obligatia producatorilor de a aplica proceduri speciale de certificare. Indeplinirea procedurilor de certificare a conformitatii se va demonstra prin aplicarea marcajului „CE“ asupra produselor, asigurandu-se premisele comercializarii lor in intreg spatiul comunitar.
In Romania, in anul 2001, a fost adoptata Legea nr. 608 privind evaluarea conformitatii produselor, act normativ inspirat din legislatia europeana prin care se stabileste cadrul legal unitar al elaborarii reglementarilor tehnice, evaluarii conformitatii si supravegherii pietei pentru produsele din domenii reglementate
Marcajul de conformitate „CE“
Aplicarea marcajului „CE“ se va realiza dupa finalizarea procedurii de atestare a conformitatii insa anterior introducerii produsului pe piata. Concret, marcajul „CE“ indica:

conformitatea produsului cu standardele nationale create prin transpunerea in legislatia interna a standardelor armonizate;
conformitatea produsului cu aprobarile tehnice europene, dupa caz;
conformitatea produsului cu specificatiile tehnice nationale (atunci cand nu exista specificatii armonizate) prezumate conforme cerintelor esentiale prin urmarea unei proceduri speciale.
Recunoasterea unui produs pentru constructii ca marca „CE“ presupune ca acel produs a fost supus procedurii de certificare a conformitatii si satisface cerintele esentiale de siguranta, calitate si performanta stabilite prin Directiva 89/106/CEE, beneficiind de prezumtia de conformitate cu aceste cerinte. Respectarea cerintelor esentiale si parcurgerea procedurii de certificare a conformitatii, indreptateste producatorul sa vanda produsele in intreg spatiul UE.

4. Aplicarea marcajelor pentru conformitate in Romania
Conform legislatiei in vigoare, pana in momentul semnarii acordului european privind evaluarea conformitatii, marcajul national de conformitate a produselor cu cerintele esentiale prevazute in reglementarile tehnice aplicabile, este marcajul de conformitate „CS“.

Marcajul „CS“ este singurul marcaj care simbolizeaza conformitatea cu cerintele esentiale prevazute de reglementarile tehnice aplicabile acestuia si se aplica produselor noi, uzate, second-hand ori modificate substantial fabricate in tara sau importate din alte tari decat cele din UE.

De la data aderarii Romaniei la UE distribuirea, chiar gratuita, a produselor marcate „CS“ este interzisa; produsele urmeaza a fi introduse pe piata in conditiile in care vor purta marcajul „CE“.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marcaj ce dynamic0825 dynamic0825 Daca faci productie , iar produsele se vand si se folosesc numai in Romania ai nevoie de marcaj CE ? (vezi toată discuția)
Declaratie de conformitate si certificat de calitate tiniral tiniral Buna ziua! suntem producatori de firide bransamente gaz metan si clientii nostrii ne solicita certificat de calitate si declaratie de conformitate pt aceste ... (vezi toată discuția)
Patent marcã înregistratã anamarya anamarya Un produs care a primit CE-ul poate intra sub incidenta unor patente de marca inregistrate? (vezi toată discuția)