avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie intracomunitara

As avea nevoie de ajutor pentru clarificarea catorva puncte referitoare la achizitii intracomunitare. Sa presupunem ca firma X, din Ro, vrea sa cumpere produse de la firma A din Germania. Ambele trebuie sa fie inregistrate in scopuri de TVA, fiecare in tara de origine, corect? In plus, X trebuie inscrisa in Reg. Op. Intracomunitari (ROI), daca vrea ca achizitiile/livrarile sa fie scutite de TVA? Acum, va rog, ma puteti ajuta sa schitez ipotetic o tranzactie? Adica, sa spunem ca X cumpara de la A produse de 5000€. Cum se va realiza facturarea, unde se vor plati taxe, care va fi valoarea acestora? Va multumesc pentru amabilitate si astept cu nerabdare raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters156394 , utilizator 21:20, 9 Mai 2011
firma din germania factureaza fara tva, adik netto, iar cea din ro plateste taxele la revanzarea produselor in ro...alte taxe nu aveti......cumparati cartofi netto si cand ii vindeti adugati in factura tva-ul....simplu
Va multumesc. Pe factura emisa de firma A din Germania va fi specificat taxare inversa TVA, sau ce anume va contine? Conex la ceea ce am intrebat, am retinut bine ca se pot achizitiona produse intracomunitar si daca firma din Ro nu e inscrisa in ROI? Se plateste TVA in statul de unde se achizitioneaza, corect? Dar cum se deduce diferenta de TVA (nu toate statele membre UE au aceeasi valoare pentru TVA)?
firma din germania va verifica codul de tva al firmei din romania si va factura netto, fara tva.
cumparatorul va aplica taxare inversa, 4426 = 4427 si va plati tva catre stat in momentul vanzarii bunurilor achizitionate.

daca firma din romania este platitoare de tva nu are voie sa faca achizitii intracomunitare fara sa se inscrie in roi.
numai firmele neplatitoare de tva pot face acest lucru, in limita a 10.000 euro si nu pot recupera tva (nici in romania nici in germania.)
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
xerxes, utilizator
Ok, inteleg. In cazul firmei neplatitoare de TVA, aceasta va achizitiona din Germania cu TVA, corect? Pentru ca nu este inregistrata in ROI. Dar in Romania cum va vinde, tot cu TVA? Daca nu poate vinde cu TVA inseamna ca este net dezavantajata, pentru ca achizitioneaza platind si o TVA, dar nu o poate recupera vanzand in Romania tot cu TVA. Asa este?
in romania va vinde fara tva, pentru ca nu este platitoare de tva.
cred ca dvs. confundati un pic lucrurile, ce inseamna a recupera tva si ce inseamna a colecta tva.
practic o firma neplatitoare de tva care achizitioneaza din germania bunuri cu o valoare mai mica de 10.000 euro, nu trebuie sa schimbe nimic in "metodologie".
e ca si cum ar cumpara marfa de la un furnizor intern, fiind avantajata ca nemtii au cota de 19%.

Alte discuții în legătură

Trecere de la societate neplatitoare tva la societate platitoare de tva Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Am o firma care e neplatitoare de TVA cu activitati comerciale de consultanta. Vreau sa dezvolt aceasta firma astfel incat sa cumpar din spatiul ... (vezi toată discuția)
Tva ramo1305 ramo1305 Buna ziua! In cazul comertului intracomunitar e nevoie ca firma sa fie platitoare de TVA? Care sunt procedurile de trecere la platitor de TVA, daca in ... (vezi toată discuția)
Srl-d neplatitor de tva doresc sa vand marfa produsa in ue - trebuie sa devin platitor de tva? andreea_livia andreea_livia Buna ziua, Am un SRL-d neplatitor de TVA, productie confectii textile. Doresc sa vand produsele mele in Italia si as dori sa stiu daca pot face facturile tot ... (vezi toată discuția)