avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... onorariu avocat-procedura plata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

onorariu avocat-procedura plata

Buna ziua,

As dori sa stiu cum se procedeaza cand decizi ca un anumit avocat te va reprezenta si iti va apara drepturile intr-o actiune judecatoreasca:se intocmeste vreun contract de reprezentare?cum e corect sa fie platit onorariul: avans +diferenta la incheierea procesului sau totul sa fie achitat la sfarsit?
am inteles ca au existat situatii cand avocatul dupa plata onorariului nu a mai fost de gasit ..si as vrea sa stiu care este procedura corecta...

Exista vreun dezavanraj daca esti reprezentat de un avocat stagiar?

Va multumesc
Vera


1. Se intocmeste intre avocat si client un contract de asistenta juridica , pe care trebuie sa il negociati cu avocatul.
2.Modul de achitare al onorariului il stabiliti prin negocieri cu avocatul.
3.Si un avocat stagiar , daca este pregatit , poate face fata , dar este recomandat intotdeauna sa fiti reprezentat de o persoana cu experienta si respectata in instanta.
Alegerea va apartine.
4.Daca este vorba despre o firma sau despre o persoana cu prestigiu si onoare , nu veti avea neplaceri.
Succes !
Va multumesc pentru raspuns.
Problema este ca nu avem de unde sa stim care avocat este respectat in instanta si care nu, daca nu lucram in bransa.
La aceasta se adauga faptul ca avocatii de prestigiu percep si onorarii mari chiar daca cazul nu este unul dificil,deci nu oricine isi poate permite sa apeleze la dansii.
In legatura cu contractul de asistenta juridica m-ar interesa care ar fi clauzele .Este un contract tip sau fiecare avocat are propriul tipar?
As mai avea o intrebare:Daca intr-un proces, paratul nu se prezinta care este procedura?

Multumiri
vera
Contractul este tip.Insa se pot face mentiuni suplimentare si inscrie clauze ce sunt negociate de parti. va trimit un model:
Uniunea Naţională a Barourilor din România
Baroul .............................................................


CONTRACT DE ASISTENŢÃ JURIDICÃ
Nr. ..................... Data ............................
Încheiat între:
1. Denumirea formei de exercitare a profesiei ……………………………………………………………………………….…… înfiinţată prin decizia Baroului ………………………………………..………….. nr. ………….………din…………………………… cu sediul în ……………………………………………………………………………………………………… având codul fiscal nr. ……………………. şi contul bancar în ………………. (ROL/EURO/USD/etc…………….) nr. ………………………………………….…………………….. deschis la …………………………………………………………..…….…… prin avocat ……………………..…………………………….. în calitate de ……………………………………………………………..…………….…………………. pe de o parte, şi
2. Domnul/Doamna ……………........................................................................, domiciliat(ă) în ............................………….…………
..........................................................................................................................................................................…………...……………,
în calitate de (client, reprezentant, grad de rudenie, soţ etc.) ....………………………………………………….....………………......, pe de altă parte.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi ale statutului profesiei de avocat, părţile convin:
Art. 1. — Obiectul contractului
1.1. Obiectul contractului îl reprezintă ..................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................………...………… ..................................................................................................................................................................................………...………… ..................................................................................................................................................................................………...…………..................................................................................................................................................................................………...………… ..........................................................................................................................................................………...……………..........................................................................................................................................................………...…………… (după caz, asistarea, reprezentarea, acordarea de consultaţii juridice, redactarea şi semnarea de acte, cereri şi alte căi de atac, forme de executare, mediere, operaţiuni fiduciare, domicilieri de firme precum şi orice alte activităţi prevăzute de Legea nr. 51/1995), pentru clientul ..............................………………………………………………………………………………………………………………………………… cu domiciliul/sediul în ......................................................................................................................................................................… ..................................................................................................................................................................................………...………… 1.2. Alte menţiuni: ……………………………….................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................………...………….
Art. 2. — Onorariul
2.1. Onorariul convenit este în cuantum de : ............................................................................ (ROL/EURO/USD/etc…………….).
2.2. Alte menţiuni cu privire la onorariu (se poate preciza: onorariul orar, onorariul fix (forfetar), onorariul de succes, onorariul format prin combinarea unuia sau a mai multor tipuri de onorarii anterior menţionate, moneda de plată, modalităţi de plată etc.):………………………………………………………………………………….……………………………………………………...……….................................................................................................................................................................................………...………….
Art. 3. — Cheltuieli
3.1. Cheltuielile sunt în cuantum de …………………………………………………..………….. (ROL/EURO/USD/etc………………...).
3.2. Cheltuielile aferente activităţii sus-menţionate vor fi suportate de client, separat de plata onorariului.
Art. 4. — Clauze speciale
4.1. Prezentul contract este titlu executoriu cu privire la sumele datorate de către client cu titlu de onorariu şi cheltuieli aferente.
4.2. Raporturile dintre părţi nu pot fi dovedite decât cu prezentul contract şi/sau în condiţiile prevăzute de Statutul profesiei de avocat.
4.3. Faţă de terţi dovada prezentului contract se face prin împuternicire avocaţială. Prezentul contract nu poate fi adus la cunoştinţa terţilor decât cu acordul expres al părţilor.
4.4. Clientul atestă exactitatea şi sinceritatea informaţiilor pe care le furnizează avocatului şi îşi exprimă acordul ca demersurile făcute de avocat să fie conform informaţiilor pe care le-a furnizat.
4.5. Executarea obligaţiilor asumate de forma de exercitare a profesiei se realizează de către avocaţii care îşi exercită profesia în cadrul acestuia.
4.6. Neplata onorariului în cuantumul şi la termenele fixate potrivit art. 2 din contract, precum şi neachitarea contravalorii cheltuielilor efectuate potrivit art. 3 din contract dau dreptul avocatului să procedeze la rezilierea de plin drept a prezentului contract fără nici o altă formalitate şi fără nici o altă procedură judiciară sau extrajudiciară. Prezentul pact comisoriu de gradul IV îşi produce efectele de la data scadenţei obligaţiei neexecutate.
4.7. Toate litigiile privitoare la naşterea, modificarea, stingerea, interpretarea şi executarea prezentului contract sunt pot fi supuse regulilor de arbitraj şi regulilor de procedură prevăzute de lege şi de statutul profesiei de avocat.
Art. 5. — Alte clauze
..................................................................................................................................................................................………...…………
..................................................................................................................................................................................………...………… .................................................................................................................................................................................………...………….
Art. 6. – Locul şi data încheierii. Înregistrarea contractului
Încheiat la (locul încheierii, modalitatea încheierii în cazul încheierii la distanţă) ..............................................................................., astăzi..............................., în două exemplare, ambele părţi atestând că exemplarul original a fost înmânat/comunicat clientului sau reprezentantului acestuia iar copia a fost păstrată de către forma de exercitare a profesiei şi înregistrat sub nr. ………..…… din ………………….…….. în registrul de evidenţă a contractelor de asistenţă juridică.


Daca paratul nu se prezinta cauza se solutioneaza fara prezenta sa.



r.gabi a scris:

o persoana cu experienta si respectata in instanta.


Interesant punct de vedere. Prin analogie/asemanare, ar rezulta ca, dintre toti medicii, numai ...chirurgii ("vedete" ale salii de operatie) s-ar incadra aici Desi, la drept vorbind, eu prefer medicul care face tot ce poate ca sa nu ma trimita cu usurinta la cutit, si nu pe ala care ma opereaza "estetic" chiar si de ce nu trebuia (sau de ceea ce ar fi trebuit sa previna la vremea cand trebuia).
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
romascanu, moderator
romascanu a scris:

r.gabi a scris:

o persoana cu experienta si respectata in instanta.


Interesant punct de vedere. Prin analogie/asemanare, ar rezulta ca, dintre toti medicii, numai ...chirurgii ("vedete" ale salii de operatie) s-ar incadra aici Desi, la drept vorbind, eu prefer medicul care face tot ce poate ca sa nu ma trimita cu usurinta la cutit, si nu pe ala care ma opereaza "estetic" chiar si de ce nu trebuia (sau de ceea ce ar fi trebuit sa previna la vremea cand trebuia).




De acord cu D-na Romascanu. Un avocat " cu experienta si respectat in instanta" se intampla de cele mai multe ori sa fie foarte ocupat, si, din lipsa timpului poate trata superficial un client sau ( asa cum se intampla frecvent), poate "pasa" clientul unui avocat stagiar din cadrul biroului sau. Pe de alta parte, avocatii stagiari (nu vreau sa generalizez) sunt mult mai interesati sa dovedeasca, sa isi formeze o clientela si pt. asta se implica mai mult, isi dau mai mult interesul.

Alte discuții în legătură

Avocat stagiar geo26 geo26 avocatul stagiar care are un contract de colaborare cu avocatul indrumator mai poate colabora si cu alti avocati (definitivi) pe anumite dosare, spete alte ... (vezi toată discuția)
Contractul de colaborare al stagiarului Lucian Croitoru Lucian Croitoru Un avocat [b]stagiar [/b]care are un contract de colaborare cu o forma de organizare a profesiei (un cabinet individual, de exemplu) poate sa aiba dreptul la ... (vezi toată discuția)