avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare destinatie bun proprietate fortata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare destinatie bun proprietate fortata

Blocul in care locuiesc are doua intrari. Pozitia blocului e una centrala. In celelalte scari s-a facut o schimbare a destinatiei primului spatiu de intrare, in spatiu comercial. Vrem si noi sa facem acelasi lucru, dar un vecin se opune.
Este necesar acordul tuturor? Administratorul asa spune, dar mi se pare abuziv ca unul singur sa se opuna la schimbarea destinatiei si la inchirierea spatiului atata vreme cat mai exista o intrare prin spate, nu prezinta inconveniente, e o intrare dinspre parcare unde el isi lasa masina mereu...parcarea este luminata noaptea, deci nu prezinta pericol......ce trebuie facut?
Cel mai recent răspuns: Calyope , utilizator 08:29, 15 Mai 2011
Este suficient acordul majoritatii dar numai in cazul in care vecinul respectiv nu este proprietar direct afectat pe orizontala sau verticala (adica nu locuieste la parter sau etajul 1).
Puteti indica temeiul legal? Pentru ca din ce am citit de pe internet, am vazut ca nu se poate schimba destinatia bunului in cazul proprietatii fortate decat cu acordul unanim......vreau ceva sigur!
Pe scurt... ce numesti tu bun proprietate fortata este spatiu comun cu alta destinatie decat cea de locuinta (hol de trecere).
Temeiul legal il poti gasi.... unde oare?.. .in Legea Asociatiilor de Proprietari (270/2007).

Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

Eu cred ca articolul mentionat de dumneavoastra se refera la spatiile detinute in proprietate individuala, nu comuna....

Am vazut ca inainte era Art. 64. Legea nr. 114/1996 - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie situate in cladiri colective se poate face numai cu acordul proprietarului sau al asociatiei de proprietari. In vederea efectuarii acestei schimbari, este necesar avizul favorabil al proprietarilor si, dupa caz, al titularilor contractelor de inchiriere din locuintele cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

Dar a fost abrogat.

Nu cumva se aplica dreptul comun?
Folosinţa materială este guvernată de două reguli: cel care foloseşte bunul să nu schimbe destinaţia şi modul de utilizare a bunului şi să nu împiedice exerciţiul folosinţei celorlalţi copărtaşi.


Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
Calyope, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . sunt deținătorul unui cabinet stomatologic care ... SennaAyr SennaAyr Buna ziua . Sunt deținătorul unui cabinet stomatologic care funcționează de 12 ani într-un apartament de bloc la parter . Doresc sa ofer spre închiriere ... (vezi toată discuția)
La închirierea unui spațiu comercial, poate asociatia de proprietari ... Profanul Profanul La închirierea unui spațiu comercial, poate Asociatia de Proprietari sa pretindă plata unei sume de bani. ( in cazul meu: 150 €/luna)? (vezi toată discuția)
Bună seara! pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la ... Drlauracristescu Drlauracristescu Bună seara! Pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul unui bloc, trebuie acordul tuturor vecinilor din acel bloc? Sau doar cei pe verticală, ... (vezi toată discuția)