avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA achizitie intracomunitara

Am un PFA la norma de venit NEPLATITOR de TVA. E inregistrat in scopuri de TVA (am primit al doilea CUI cu prefixul RO) si inscris in ROI deoarece prestez servicii intracomunitare.

Inca nu imi este clar ce se intampla cu TVA-ul la achizitii produse intracomunitare. In final TVA-ul se plateste sau nu? Logic da, ca altfel toata lumea ar cumpara din strainatate.

Sa zicem ca vreau sa cumpar niste aparatura electronica (de exemplu in valoare de 1000 euro) si primesc o factura fara TVA. Ce se intampla apoi? Unde platesc TVA?
Nota: aparatura o pot cumpara si din Romania dar ma gandesc ca poate scap de TVA.


Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
vladonne, utilizator
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:28, 31 Mai 2011
in exemplul dat, primiti o factura fara TVA pt ca operatiunea este impozabila in Romania (livrarea intracomunitara este scutita de TVA).
In aceste conditii, dumneavoastra veti plati TVA prin decontul de TVA, respectiv declaratia 300.
Si daca achizitionez bunurile fara sa declar factura in contabilitate? Banuiesc ca acest lucru nu e legal.
Atentie: Daca aveti cod de TVA nu mai sunteti neplatitor de TVA. Ca urmare la orice vanzare (bunuri sau servicii) trebuie sa calculati TVA.
Daca faceti achizite intracomunitara, atunci primiti pactura fara TVA. La achizitiile intracomunitare se aplica taxarea inversa. Dvs declarati TVA-ul aferent acelei achizitii si la TVA colectat si la TVA dedus. Deci de platit nu o sa aveti nimic pt ca se echivaleaza dar de declarati trebuie sa declarati in decl 300 si in decl 390.


In final TVA-ul se plateste sau nu? Logic da, ca altfel toata lumea ar cumpara din strainatate.


Se presupune ca TVA-ul aferent acelei achizitii o veti platii cand vindeti bunul mai departe sau cand efectuati servicii utilizand bunul achizitionat.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
Cs B, Contabil
domnule contabil c_barta: a fi inregistrat in scopuri tva intracomunitar nu inseamna a fi platitor de tva in romania - in acest sens cititi cu atentie art. 153^1 din codul fiscal.

vladonne: daca efectuati o achizitie intracomunitara si primiti o factura fara tva, sunteti obligat sa depuneti decl. 390 VIES si sa platiti tva 24% in romania, prin decontul special de tva, formular 301.
daca riscati sa nu inregistrati factura, va veti alege cu o plangere penala pentru evaziune fiscala, intrucat furnizorul din ue va raporta la randul sau vanzarea in VIES si astfel veti fi prins cu "matza-n sac".
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
xerxes, utilizator
Multumesc pentru atentionare, o sa ma documentez. Sincer, nu am multa experienta cu PFA-uri sau microintreprinderi, in viitor o sa ma limitez la intrebarile privind SRL-urile.

Imi cer scuze de la initiatorul topicului pt raspunsul gresit.

Alte discuții în legătură

Servicii intracomunitare - declaratii lunare - confuzie la anaf ? ionut_2005ro ionut_2005ro Buna ziua, Sunt o persoana fizica autorizata inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari si inregistrat in scopuri TVA. Sunt inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Decont 301 LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca sunt inregistrat ca platitor TVA si operator intracomunitar si efectuez o achizitie intracomunitara de autovehicul utilizat( inmatriculat in 2007 in ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)