avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale bani de recuperat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

bani de recuperat

nu stiu daca va mai amintiti dar am scris in urma cu vreo cateva luni un subiect despre bani. imi spunea cineva ca pot fi recuperati daca nu au trecut 3 ani. 3 ani se fac in decembrie. ce poate face fata ca sa-i recupereze? despre bun simt din partea lui nici nu poate fi vorba. macar ceva care sa-l sperie. sa para legal?
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 20:28, 8 Iulie 2008
trebiue sa-l dati in judecata pentru recuperarea banilor pana nu trec cei trei ani , dupa aceea se prescrie acest drept .
Buna ziua!
Primul pas in vederea obtinerii banilor este introducerea unei cereri in instanta. Acest lucru va intrerupe si termenul de prescriptie de 3 ani.
La sfarsitul procesului, veti investi cu formula executorie sentinta obtinuta (evident, in situatia in care va fi una favorabila) si o veti prezenta unui executor judecatoresc in vederea inceperii executarii silite.
Cu stima,
av. Silviu Serban
DECRET NUMAR: 167 DIN 10/04/58 privitor la prescriptia extinctiva
ART. 1
Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege.
Odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune privind accesorii.
Orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei este nula.
ART. 2
Nulitatea unui act juridic poate fi invocata oricind, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie.
ART. 3
Termenul prescriptiei este de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de 18 luni.
ART. 4
In raporturile dintre organizatiile socialiste, termenul prescriptiei este de 6 luni in ce priveste dreptul la:
a) orice actiune izvorita din transmiterea unor produse calitativ necorespunzatoare sau pentru netransmiterea in tot sau in parte a unor produse datorate;
b) orice actiune prin care se pretinde plata unor penalitati ori amenzi civile;
c) orice actiune pentru restituirea de diferente de pret rezultate din recalcularea preturilor in temeiul dispozitiilor legale;
d) orice actiune a organizatiilor socialiste privitoare la serviciile de telecomunicatii ce acestea folosesc;
e) orice actiune izvorita dintr-un contract de transport terestru, aerian sau pe apa, indreptata impotriva unei organizatii socialiste de transport.
Termenul de prescriptie este de un an, daca contractul de transport a fost incheiat spre a fi executat succesiv cu mijloace de transport felurite.
ART. 5
Dreptul la actiune privitoare la viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrari executate, se poate prescrie prin implinirea unui termen de 6 luni, in cazul in care viciile nu au fost ascunse cu viclenie.
ART. 6
Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de un an.
ART. 7
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
In obligatiile care urmeaza sa se execute la cererea creditorului precum si in acelea al caror termen de executare nu este stabilit, prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept.
Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cind s-a implinit conditia sau a expirat termenul.
ART. 8
Prescriptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita, incepe sa curga de la data cind pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca, atit paguba cit si pe cel care raspunde de ea.
Dispozitiile alineatului precedent se aplica prin asemanare si in cazul imbogatirii fara just temei.
ART. 9
Prescriptia dreptului la actiune in anularea unui act juridic pentru violenta, incepe sa curga de la data cind aceasta a incetat.
In caz de viclenie ori eroare sau in celelalte cazuri de anulare, prescriptia incepe sa curga de la data cind cel indreptatit, reprezentantul sau legal sau persoana chemata de lege sa-i incuviinteze actele, a cunoscut cauza anularii, insa cel mai tirziu de la implinirea a 18 luni de la data incheierii actului.
ART. 11
Prescriptia dreptului la actiune privind viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrari executate, incepe sa curga de la data descoperirii viciilor, insa cel mai tirziu de la implinirea unui an de la predarea lucrului sau lucrarii.
Prescriptia actiunii privind viciile unei constructii, incepe sa curga de la data descoperirii viciilor, insa cel mai tirziu de la implinirea a trei ani de la predare.
Prin dispozitiile prezentului articol nu se aduce nici o atingere termenelor de garantie, legale sau conventionale.
ART. 12
In cazul cind un debitor este obligat la prestatiuni succesive, dreptul la actiune cu privire la fiecare din aceste prestatiuni se stinge printr-o prescriptie deosebita.
ART. 13
Cursul prescriptiei se suspenda:
a) cit timp cel impotriva caruia ea curge este impiedicat de un caz de forta majora sa faca acte de intrerupere:
b) pe timpul cit creditorul sau debitorul face parte din Fortele Armate ale Republicii Populare Romane, iar acestea sint puse pe picior de razboi.
ART. 14
Intre parinti sau tutor si cei ce se afla sub ocrotirea lor, intre curator si acei pe care ii reprezinta precum si intre orice alta persoana care, in temeiul legii sau a hotaririi judecatoresti, administreaza bunurile altora si cel ale caror bunuri sint astfel administrate, prescriptia nu curge cit timp socotelile nu au fost date si aprobate.
Prescriptia nu curge impotriva celui lipsit de capacitate de exercitiu, cit timp nu are reprezentant legal si nici impotriva celui cu capacitate restrinsa, cit timp nu are cine sa-i incuviinteze actele.
Pescriptia nu curge intre soti in timpul casatoriei.
ART. 15
Dupa incetarea suspendarii, prescriptia reia cursul, socotindu-se si timpul curs inainte de suspendare.
Prescriptia nu se va implini totusi inainte de expirarea unui termen de 6 luni, socotit de la incetarea cauzei de suspendare, cu exceptia prescriptiilor mai scurte de 6 luni care nu se vor implini decit dupa expirarea unui termen de o luna de la suspendare.
ART. 16
Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia.
In raporturile dintre organizatiile socialiste, recunoasterea nu intrerupe curgerea prescriptiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.
Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.
ART. 17
Intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit imprejurarea care a intrerupt-o.
Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie.
In cazul cind prescriptia a fost intrerupta printr-o cerere de chemare in judecata ori de arbitrare sau printru-un act incepator de executare, noua prescriptie nu incepe sa curga cit timp hotarirea de admitere a cererii nu a ramas definitiva sau, in cazul executarii, pina la indeplinirea ultimului act de executare.
ART. 18
Instanta judecatoreasca si organul arbitral sint obligate ca, din oficiu sa cerceteze, daca dreptul la actiune sau la executarea silita este prescris.
ART. 19
Instanta judecatoreasca sau organul arbitral poate, in cazul in care constata ca fiind temeinic justificate cauzele pentru care termenul de prescriptie a fost depasit, sa dispuna chiar din oficiu judecarea sau rezolvarea actiunii, ori sa incuviinteze executarea silita.
ART. 20
Debitorul care a executat obligatia dupa ce dreptul la actiune al creditorului s-a prescris, nu are dreptul sa ceara inapoierea prestatiei, chiar daca la data executarii nu stia ca termenul prescriptiei era implinit.
Dispozitiile alineatului precedent nu sint aplicabile in cazul cind debitorul este o organizatie socialista, daca la implinirea prescriptiei aceasta organizatie este obligata, potrivit legii, sa verse la bugetul de stat ceea ce datora fostului creditor.
ART. 21
In cazul in care o organizatie socialista de stat este debitoarea unei sume de bani, iar creditorul nu si-a exercitat dreptul la actiune, ori dreptul de a cere executarea silita, inainte de implinirea prescriptiei, organizatia debitoare va varsa la bugetul de stat suma de bani ce datora, in termen de 45 zile de la data cind prescriptia s-a implinit, fiind obligata sa plateasca pentru fiecare zi de intirziere o penalitate de 0,05% din valoarea prestatiei.
ART. 22
Dispozitiilor Decretului de fata nu se aplica dreptul la actiune privitor la drepturile de proprietate, uzufruct, uz, abitatiune, servitute si superficie.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia Gabriela71 Gabriela71 Buna seara va rog sa ma ajutati cu decretul 167/1958 in forma lui finala , adica cu toate reglementarile speciale multumesc gabriela19712002@yahoo.com (vezi toată discuția)
Urgent rog lege prescriere datorii firme LisaLashes LisaLashes Buna ziua sper ca postez in locul corect, nu am foarte multe legaturi cu contabilitatea. Daca nu va rog mutati topicul si spuneti-mi unde il pot gasi ... (vezi toată discuția)
Este decretul 167/1958 in vigoare? StefaniaEmerson StefaniaEmerson Este in vigoare decretul 167/1958 va rog? ART. 1 Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in ... (vezi toată discuția)