avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta, handicap preexistent ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta, handicap preexistent calitatii de asigurat

Buna ziua,
Apreciez mult acest site si de aceea va rog sa ma ajuati. Am 55 de ani, sunt pensionata pentru invaliditate, gradul 3,revizuibila anual, am de asemenea certificat de handicap mediu permanent, handicapul dobandit in 1962. La iesirea la pensie in anul 2009, aveam vechime in munca 22 ani, 8 luni si 10 zile. Am inteles ca as putea beneficia de pensie definitiva, dar nu stiu unde sa ma documentez.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: pensia , utilizator 22:54, 20 Mai 2011
Fie va uitati pe legea 263/2010, fie ne dati datele necesare sa va oferim un raspuns: data nasterii, perioada lucrata, perioada de cand beneficiati de pensie de invaliditate, eventual activitate in grupa I sau II de munca, gradul de handicap.
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Desigur ca va pot da toate datele.
Data nasterii: 6 august 1956

Cu data de 20.08.2008, mi s-a acordat pensie de invaliditate, gradul 3, cu revizuire anuala.

De asemenea, am certificat de incadrare in categoria persoana cu handicap MEDIU - PERMANENT, handicapul fiind dobandit la data de 05.05.1963.

La data pensionarii vechimea mea in munca era de 22 ani, 8 luni si 10 zile.
stagiul de cotizare necesar 22 ani
stagiul potential - 7 ani, 3 luni si 12 zile
Nu am lucrat in grupe speciale.
Va multumesc mult.
Va pot da orice informatie este necesara.
De la pensie de invaliditate veti trece la pensie pentru limita de varsta. Varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 6 luni, deci veti trece la pensie pentru limita de varsta in februarie 2017.

In privinta handicapului da, este preexistent calitatii de asigurat. Problema este ca nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si 6 luni. Daca ati fi realizat acest stagiu, ati fi putut beneficia de pensie pentru limita de varsta cu 10 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare, potrivit art. 58, lit. c) din Legea nr. 263/2010 (de fapt acum ati fi beneficiat deja de pensie pentru limita de varsta, aceeasi prevedere exista si in Legea nr. 19/2000).

Art. 58. – Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:
......................................................
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
D-na Gabrielea Pintea v-a oferit raspunsul.
Pot numai sa va spun ca "stagiu potențial este determinat ca diferență între stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 și stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate", in concluzie acesti 7 ani care ar fi completat stagiul complet de cotizare va impiedica sa beneficiati de reducerea cu 10 ani.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Macar...am scapat de grija...
Numai bine va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul ii din 2007 ? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am ... (vezi toată discuția)
Cum se recalculeaza pensia la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta? DanTM DanTM Pensionara pe caz de boala, are 12 ani de munca si 6 ani de pensie de boala, gradul 2 de handicap, nascuta in martie 1964. 1. Anii petrecuti in pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)