avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Magazin online - trebuie sa trimit si chitanta odata ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Magazin online - trebuie sa trimit si chitanta odata cu factura ?

Buna seara.

Apelez la bunavointa si la cunostintele dvs.
In cazul unui magazin online care trimite colete cu marfa prin sistemul ramburs al postei romane, cum pot sa procedez mai corect in privinta chitantei, tinand cont de faptul ca din punctul meu de vedere chitanta trebuie eliberata numai atunci cand se incaseaza banii in numerar efectiv. Tinand cont de acest fapt:
1. daca trimit marfa catre o persoana fizica, in colet pun odata cu marfa si factura, iar dovada platii o va avea clientul prin factura + chitanta ce i le va elibera posta romana la ridicarea coletului. Eu voi putea taia chitanta pe baza mandatului ce il voi primi odata cu banii de la client.
2. daca trimit marfa catre o persoana juridica.............aici m-am cam incurcat deoarece ....... ma gandesc la client. Cum se va inregistra el in contabilitate? Pentru ca de la mine va avea o factura, dar va avea si de la posta o facura cu aceeasi valoare (ca cea a facturii mele). Deci daca el va inregisra factura de la posta + chitanta ........cum va inregistra in contabilitate plata facturii mele?

va rog daca poate cineva sa ma lamureasca...........am cautat de am ametit raspunsuri pe aceasta tema, dar nu am gasit nimic complet. Deci ma intereseaza numai in cazul trimiterii coletului prin posta romana in sistem ramburs. In cazul curierilor pare simplu. La fel si in cazul in are clientul plateste prin banca. Daca alege sa plateasca numerar la mine la magazin, eu le dau la toti bon fiscal (indiferent ca sunt PF sau PF) , iar cine vrea si factura va avea factura+bon fiscal.

Mii de multumiri anticipate. Sper ca se va gasi cineva care ma poate ajuta. Mereu am avut noroc pe site-ul asta , sper ca si acum.
Cel mai recent răspuns: ririana , utilizator 22:30, 8 Aprilie 2013
Recipisa postei tine loc de chitanta indiferent ca e pf sau pj. Dv. intocmiti factura care insoteste marfa, cu completarea corecta a rubricilor (livrat cu plata ramburs).
O alta problema mai delicata pt dv. este sa livrati coletul prin acel curier care permite clientului sa deschida coletul si sa verifice marfa inainte de plata. Altfel veti avea destule neplaceri. Vedeti in acest sens Cap. " calculatorul si internetul" din cadrul acestui forum, unde multi reclama "tzepe" prin comertul on line.Alegeti si agreati cu atentie curierul postal , ca fiind acela care permite inventarierea continutului atit la expediere cit si la destinatie.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
br_nicku, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. sincera sa fiu......mai mult decat tzeparii ma sperie hartiile.

cum spuneam nu lucrez prin curier, nu vreau decat sa stiu cum e cu hartzogaraia in cazul sistemului ramburs prin posta.

Problema pe care o vad eu , atunci cand trimit la persoane juridice, este ca de la posta NU li se da o recipisa, ci FACTURA + chitanta. Deci chitanta aceea cu care eu speram ca isi vor inchide factura mea.........de fapt va inchide factura de la posta si atunci..........cum isi inchide clientul factura mea (cum dovedeste in contabilitate ca a platit?). Nu stiu daca reusesc sa ma fac inteleasa , dar problema asta ma tine foarte mult pe loc.

Daca mai aveti vreo idee sau altcineva poate ajuta cu un sfat.......mii de multumiri.
Clientului ii trimiteti factura in colet, odata cu produsele. El merge la ghiseul postei, plateste contravaloarea pentru ramburs si primeste acea factura cu chitanta daca e persoana juridica, in care, poate apare si contravaloatea taxelor de transport, daca sunt suportate de destinatar. Dumneavoastra va inchideti contul de clienti(factura data) cu documentul pe care-l primiti de la posta cand vi se dau banii.
Va multumesc pentru raspuns. Asa gandesc si eu ca nu trebuie sa pun chitanta in colet odata cu factura.
Ce operatii se vor face la mine comercial si contabil imi este clar.
Ceea ce imi este neclar este daca un client persoana juridica poate sa se descurce cu ceea ceea ce primeste de la mine si de la posta: adica NUMAI factura de la mine, iar de la posta factura + chitanta. Practic, eu inca ma intreb cum inregistreaza clientul meu plata facturii mele, deoarece.............chitanta de la posta o va folosi pentru a dovedi plata facturii de la posta.

Daca cei de la posta ar fi dat doar chitanta atunci era simplu, dar asa........... Pe factura de la posta (am si eu o astfel de factura+chitanta) scrie la denumire servicii: mandat-postal ramburs, iar suma este fara tva si este exact suma de pe factura pe care o emit si eu clientului (evident).

As mai indrazni o intrebare (parca nu mai sunt sigura pe nimic acum): este corect daca pe factura voi scrie o linie separa cu explicatia : taxa livrare, sau cheltuieli de livrare, pentru ca voi avea la fiecare colet o taxa fixa, chiar daca eu voi plati la posta mai mult sau mai putin. Evident ca pe site , clientul este informat despre aceasta taxa si in factura proforma generata de sistem apare o linie separata cu explicatia: taxa livrare.

mii de multumiri pentru suport!
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
ririana, utilizator
Cu ce primeste el de la posta. Daca il intrebati pe clientul dumneavoastra o sa vedeti ca are trecuta pe factura-chitanta care o primeste la ghiseu valoarea de ramburs catre dumneavoastra si poate taxe postale de transport daca nu le suportati dumneavoastra si-l puneti pe el sa le plateasca.
Pe dumneavoastra nu trebuie sa fa incurce ideea ca ce primeste clientul de la ghiseu e tot un fel de factura.
E corect cum doriti sa scrieti. De obicei taxele de transport si ambalare sunt un procent (exemplu 8%) din valoarea produsului trimis in colet. Pentru dumneavoastra aceasta suma rotunjita e ca un venit care apoi se regularizeaza cu valoarea reala pe care o platiti dumneavoastra cand predati coletele la posta sa le duca clientilor.

Alte discuții în legătură

Comert on line Daniela Cioroianu Daniela Cioroianu Cum se poate inregistra in contabilitate un produs vandut on line,trimis prin curier sau serviciu de curierat? Produsul sa il expediez cu o factura proforma ... (vezi toată discuția)
Solutie pentru a incasa in cont a facturii emise de alta societate ririana ririana Buna ziua, Caut solutie pentru urmatoarea situatie: Societatea A detine magazin online si vinde atat produsele ei cat si pe cele ale altei societati B (pe ... (vezi toată discuția)
Monografie comert online colanc colanc Buna ziua.Suntem o societate cu activitate de productie si dorim sa vindem produse pe o platforma de comert online,livrarea fiind facuta de o firma de ... (vezi toată discuția)