avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este sau nu un abuz in functie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este sau nu un abuz in functie?

Este posibil ca directorul unei sucursale a unei companii nationale sa emita sanctiuni disciplinare pe motiv ca ai datorii in bani la colegi? In speranta ca-mi veti putea oferi o consiliere de specialitate, va invit sa cititi cele de mai jos:

Este cazul prietenei mele, angajata intr-o mare companie nationala (de stat, nu privata) si care in urma cu un an a cerut imprumut unei colege din aceeasi companie o suma mare de bani. Imprumutul s-a facut in prezenta unui notar. Nu cunosc suma exacta, dar o estimez cam la 3500 euro si nu stiu nici data pana la care s-a convenit asupra rambursarii sumei.
Colega in cauza a inceput sa-i ceara banii cam la 3-4 luni de la data imprumutului, dar prietena mea nu i-a putut restitui. Disperata, in lunile urmatoare i-a facut viata un calvar, mai ales la serviciu, ambele lucrand in acelasi department. Comportamentul pagubitei s-a concretizat in strigate, limbaj agresiv si tot felul de amenintari, inclusiv amenintari cu moartea, in timp ce prietena mea tacea (dupa declaratiile proprii si ale colegilor). Desi colegii se plangeau de tensiunea creata de acest permanent conflict, seful departamentului nu a intervenit sub nicio forma, decat foarte tarziu, punandu-le in vedere ca serviciul nu e locul unde sa-si discute problemele personale.
In februarie, colega pagubita a solicitat si a obtinut executarea silita, aceasta traducandu-se prin retineri din salariu pana la recuperarea datoriei. Intre timp, i-a mai cerut prietenei mele diverse sume de bani din datorie, pe motiv ca nu are cu ce sa-si plateasca mobila etc., iar prietena mea, in functie de cum a putut, i le-a dat (sau nu). Toti au sperat ca lucrurile vor reveni la normal si ca vor putea lucra linistiti in birou. Cu toate acestea, siutuatia n-a multumit-o pe pagubita, aceasta continuand amenintarile de genul: voi trimite mesaje tuturor colegilor din teritoriu ca sa afle ce fel de om esti, iti trimit reclamatie la sediul central al companiei si vei fi data afara, ma plang la directorul regional.
In final, a si facut-o. Directorul regional se pare ca intentioneaza in prezent sa ia decizia de a o schimba din functie (retrograda) pe prietena mea, pe motiv ca nu prezinta incredere. Adica problemele din viata personala sunt criterii de evaluare profesionala pentru acest director. Prietena mea este o mama singura cu un copil cu handicap mental. Nu aprob ceea ce a facut si admit faptul ca situatia e de natura sa te scoata din sarite ca si pagubit (si eu bani de primit de la ea), dar nu este cumva aceasta decizie un abuz in functie din partea directorului? Dar a colegei, care a amenintat ca abuzeaza de reteaua de comunicare a firmei pentru a-si defaima colega?
Mentionez ca in contractual colectiv de munca al companiei (am lucrat si eu acolo pana in urma cu ceva timp, chiar in resurse umane) nu exista un articol care sa sprijine decizia directorului, unde sunt prevazute sanctiuni numai pentru abateri disciplinare legate de serviciu.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihai_ion03@yahoo.com , utilizator 18:29, 24 Mai 2011
Aveti perfecta dreptate. Din punct de vedere legal nu exista nicio legatura intre faptul imprumutului si aplicarea unei sanctiuni. Singura/singurul obligatie/drept al societatii este sa retina sumele potrivit procedurii de executare silita. Seful ei nu are niciun drept sa o sanctioneze sau sa o schimbe din post. Astfel de greutati nu pot fi invocate de sefi pentru a declara o persoana ca nefiind de incredere. Daca colega va fi sanctionata pentru aceste motive poate contesta sanctiunea. Din pacate multi sefi cu apucaturi comuniste intalnim in entitatile din Romania. Colega ta insa trebuie sa evite orice neintelegeri care ar putea afecta negativ activitatea colectivului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals si uz de fals buzdgabi buzdgabi Am o prietena care lucra la Provident a avut o clienta corecta la un moment dat a venit cu un buletin gasit si cu o persoana care semana cu cel din buletin si ... (vezi toată discuția)
Suspendare provident simoniq simoniq Buna ziua , am o prietena care lucreaza ca agent la provident si intr una din saptaminile trecute fiind la o clienta acasa cu care se vb in prealabil la tel ... (vezi toată discuția)
Plangere penalã la politie nicole852107 nicole852107 Bunã ziua.Mama mea a facut o plângere la politie in urmã cu 4 luni pentru viol de domiciliu,folosinta abuziva si distrugere in care s-au cerut despagubiri ... (vezi toată discuția)