avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cedare firma prin asociere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cedare firma prin asociere

Am o firma din Mai 2010 care nu mai are activitate de vreo 6 luni nefiind suspendata.Pot avea vreo problema dpdv legal daca in aceasta firma ma asociez cu alta persoana iar dupa o perioada eu ies din firma ? Ideea e ca eu nu mai am ce sa fac cu aceasta firma iar costurile de inchidere sunt destul de serioase.
Cel mai recent răspuns: ContSters202274 , utilizator 21:32, 27 Mai 2011
Nu vad nicio o problema in a va lua un asociat sau a cesiona integral partile sociale pe care le detineti in societate unei alte persoane.
Probleme apar doar in cazul unei administrari frauduloase.
Altfel, persoana care ar dori sa se asocieze cu dvs. sau sa preia integral firma va cere sa i se prezinte bilantul contabil, pentru a sti exact starea actuala a firmei.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
Lorena Chirila, Avocat
Parerea mea este ca mai bine o radiati in conformitate cu art. 235 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale. Costurile sunt in jur de 600 ron cu tot cu intocmitul actelor. Faptul ca dorti sa cooptati un asociat prin majorare de capital social si sa-i cesionati ulterior societatea va aduce la o cheltuiala de cel putin 1500 ron.
Asta a fost propunerea celui care vrea firma ... eu nu am cunostinte temeinice in acest domeniu si mi s-a parut un pic ciudat modul asta de a prelua o firma. Explicatia respectivului a fost ca in felul acesta iese mai ieftin.
Nu vreau sa va descurajez...puteti sa faceti si cesiunea, dar cu conditia ca noul asociat sa suporte cheltuielile ocazionate de aceasta operatiune. Cu o suma zic eu modica n-ar fi rau sa aveti un jurist langa dvs. sa va sfatuiasca si sa va indrume pentru a evita niste potentiale neplaceri.
Nu e nimic ciudat, va asigur. E o alternativa.
Unele persoane aleg sa infiinteze o firma noua, altele sa preia una existenta. In acest caz, dvs. ati avea doar de semnat contractul de cesiune parti sociale si actul aditional la actul constitutiv prin care se schimba asociatii si, implicit, structura capitalului social. Un exemplar din fiecare act trebuie sa pastrati si dvs. si sa va asigurati ca se fac inregistrarile necesare la Registrul Comertului, pentru ca numai din acel moment schimbarea asociatilor este opozabila altor persoane, inclusiv autoritatilor; pana atunci, raspundeti de orice tranzactie s-ar face pe firma.

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale busywoman busywoman Buna seara,sunt asociat unic al unui srl si as dori sa cedez partile sociale ,sa ies cu totul din acest srl ,persoana care preia srl-ul este de acord sa preia ... (vezi toată discuția)
Asocierea intr-un s.r.l. Ovidiu Ionel Ovidiu Ionel Buna ziua! Doresc sa ma asociez intr-o S.R.L. infiintata in anul 1991 care are un patrimoniu destul de frumusel. Ce acte sunt necesare sa fac ca sa nu am ... (vezi toată discuția)
Mostenire firma (srl, asociat unic decedat) + transfer/schimbare asociat unic unei terte persoane stefan_rogin stefan_rogin Bunaziua, Tatal meu a fost asociatul unic unui SRL, suspendat, la care sunt administrator. Noi(mama+sora+subsemnatul) vrem sa transferam firma unei terte ... (vezi toată discuția)