avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune parti sociale

Buna seara,sunt asociat unic al unui srl si as dori sa cedez partile sociale ,sa ies cu totul din acest srl ,persoana care preia srl-ul este de acord sa preia cu tot cu creantele pe care firma le are in momentul de fata.Cu noile modificari de la 1 iulie ar putea fiind impiedicata cesiunea doar pentru ca societatea are debite?Sau eu ca fost administrator as putea avea probleme atat timp cat cel care preia este de acord sa preia si dat societatii?
Cel mai recent răspuns: Primoris SRL , Consilier juridic 14:12, 6 Iulie 2010
Se pot cesiona fara probleme.
In cazul neplatii datoriilor de catre cel ce va prelua firma, dvs. veti raspunde pt administrarea defectuasa pana la momentul cesiunii.
Cesiunea se face cu acordul ANAF
busywoman a scris:

Sau eu ca fost administrator as putea avea probleme atat timp cat cel care preia este de acord sa preia si dat societatii?


Odata cu cesiunea, va trebui sa incheiati si un proces-verbal de descarcare de gestiune.
Dupa intocmirea acestui proces-verbal, raspunderea dvs, ca fost administrator, va putea interveni in doua situatii:
1) In timpul activitatii de gestionare a patrimoniului societatii ati savarsit ceva fapte cu iz penal;
2) Ati garantat executarea anumitor obligatii ale societatii in calitate de fidejusor sau avalist. In aceasta ipoteza, daca societatea nu-si va indeplini obligatiile asumate, este posibila, pe viitor, antrenarea raspunderii dvs, in calitate de garant.

Dupa parerea mea in momentul de fata ( dupa data de 01 iulie 2010, odata cu aparitia OUG 54/2010), cesiunea partilor sociale se pot face in temeiul art.202 din Legea 31/1990 rep, care prevede:
Art. 202
(1)Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.
(2)Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.
(21)Hotărârea adunării asociaţilor, adoptată în condiţiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionată în registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(22)Oficiul registrului comerţului va transmite de îndată, pe cale electronică, hotărârea prevăzută la alin. (21) Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(23)Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.
(24)Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie prevăzut la art. 62, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia.
(3)În cazul dobândirii unei părţi sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel; în acest din urmă caz, societatea este obligată la plata părţii sociale către succesori, conform ultimului bilanţ contabil aprobat.
(4)În cazul în care s-ar depăşi maximul legal de asociaţi din cauza numărului succesorilor, aceştia vor fi obligaţi să desemneze un număr de titulari ce nu va depăşi maximul legal.
Buna ziua si multumesc pt raspuns!Am inteles ca totusi ANAF ma poate executa pe mine,ca cedent,daca pe langa cesionarea partilor sociale se face si schimbarea sediului social,schimbare care mi se pare fireasca in urma cesionarii partilor sociale!

Alte discuții în legătură

Cesionare parti sociale kappauser kappauser Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are ... (vezi toată discuția)
Cesiune faneduru74 faneduru74 unde se vorbeste de cesiunea partilor sociale ? (vezi toată discuția)
Ajutati-ma sa inteleg.... va rog!!!! ane_mary ane_mary am o firma srl cu datoriisi este pusa in vanzare, tin sa va spun ca sunt asociata cu mama mea care este administrator. de curand a venit un francez la magazin ... (vezi toată discuția)