avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mai exista recurs?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mai exista recurs?

Mai exista recurs de 10 zile impotriva unei sentinte judecatoresti de NUP?
Am auzit diferite pareri printre care si una conform careia dupa legea 202 din 2010 in cazul plangerilor penale exista doar o singura instanta de judecata care da o sentinta definitiva si irevocabila?
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 20:05, 6 Iunie 2011
A fost suprimata calea recursului:
Legea 202/2010
"La art. 278 indice 1, alineatele 10 si 13 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 este definitiva".
Parerile pe care le-ati auzit sint corecte, sentinta de mentinere a rezolutiei NUP nu mai poate fi atacata cu recurs ca urmare a moficarii C.pr.pen. prin legea de mai sus.
La art.XVIII pct.29 al legii nr.202/2010 a fost modificat art.278 ind.1 alin.10 C.pr.pen. :
" Hotarirea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 este definitiva".
Inainte nu era, se putea ataca cu recurs, acum nu se mai poate.
Dar noul cod penal nu itra in vigoare din luna octombrie anul curent?
Acea modificare , printre altele , a codului de procedura penala , fost introdusa prin Legea 202/2010 , care a intrat in vigoare deja . Prin urmare , hotararea pronuntata de catre instanta , in temeiul art 278^1 , nu mai poate fi supusa caii de atac a recursului , fiind definitiva .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs plangere impotriva rezolutiei - admisibilitate colonelu81 colonelu81 Plingere penala . Procuror da NUP , procuror ierarhic superior confirma solutia , se face plangere impotriva solutiei la instanta . Instanta respinge plangerea ... (vezi toată discuția)
Sentinta penala definitiva la instanta de fond fara drept de recurs caramele caramele Este legal..ca posibil vad ca este!!!..ca o instanta de fond(respectiv judecatorie) sa pronunte o sentinta penala definitiva, fara dreptul unei cai de atac, ... (vezi toată discuția)
Lege 202/2010 zahsor zahsor Pentru ca legea 202/2010 a modificat art.278 indice1 c.proc pen., iar hotararea instantei de fond este definitiva. ( practic s-a inlaturat calea recursului) . ... (vezi toată discuția)