avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale probleme legate de o cesiune de actiuni
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

probleme legate de o cesiune de actiuni

Buna ziua,

Avem o societate inchisa pe actiuni, cu actiuni nominative in forma dematerializata. Un actionar minoritar isi vinde pachetul de actiuni (sa zicem 1%) catre o societate straina (actionar nou). Contractul este semnat, pretul platit, modificarile- cu semnaturi cu tot- in registrul actiunilor/actionarilor intreprinse. Ne hotaram sa mergem si la Registru sa "oficializam" chestiunea.
Acum, functionarul de la ORC zice ca trebuie hotarare a AGEA care sa aprobe vanzarea, respectiv modificarea Actului Constitutiv (o chestie fabuloasa, dar incorecta- nascuta, cred eu, din incompetenta cultivata a functionarului). Ce spuneti- are dreptate? Este obligatorie convocarea AGEA in cazul cesiunii? Evident, eu cred ca nu, dar astept opiniile dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:34, 25 Iulie 2008
in baza la ce s-a hotarat cesiunea?
Despre adunările generale

Art. 110. - (1) Adunările generale sunt ordinare şi extraordinare.
(2) Când actul constitutiv nu dispune altfel, ele se vor ţine la sediul societăţii şi în localul ce se va indica în convocare.
Art. 112. - (1) Pentru validitatea deliberărilor adunării generale ordinare este necesară prezenţa acţionarilor care să deţină cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot. Hotărârile adunării generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate. Actul constitutiv poate prevedea cerinţe mai ridicate de cvorum şi majoritate.
(2) Dacă adunarea generală ordinară nu poate lucra din cauza neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1), adunarea ce se va întruni la o a doua convocare poate să delibereze asupra punctelor de pe ordinea de zi a celei dintâi adunări, indiferent de cvorumul întrunit, luând hotărâri cu majoritatea voturilor exprimate. Pentru adunarea generală întrunită la a doua convocare, actul constitutiv nu poate prevedea un cvorum minim sau o majoritate mai ridicată.
Art. 113. - Adunarea generală extraordinară se întruneşte ori de câte ori este necesar a se lua o hotărâre pentru:
a) schimbarea formei juridice a societăţii; ....
g) reducerea capitalului social sau reîntregirea lui prin emisiune de noi acţiuni;
h) fuziunea cu alte societăţi sau divizarea societăţii;
i) dizolvarea anticipată a societăţii;
i1) conversia acţiunilor nominative în acţiuni la purtător sau a acţiunilor la purtător în acţiuni nominative;
j) conversia acţiunilor dintr-o categorie în cealaltă;
k) conversia unei categorii de obligaţiuni în altă categorie sau în acţiuni;
l) emisiunea de obligaţiuni;
m) oricare altă modificare a actului constitutiv sau oricare altă hotărâre pentru care este cerută aprobarea adunării generale extraordinare.
In baza deciziei conducerii celor doua societati (vechiul si noul actionar). Mi s-ar parea absurd ca adunarea generala a "vandutului" sa-si dea cu parerea despre cesiunea propriilor actiuni, mai ales ca nu exista drepturi de preemtiune sau alte referiri in Actul Constitutiv al societatii. Mai mult cesiunea dr de proprietate asupra actiunilor se face in baza declaratiei din registrul actionarilor.
pana la urma ce vi s-a spus de la orc. chiar nu trebuie hot aga? am vazut ca in unele locuri se cer mai multe documente dar totusi un act prin care se hotaraste o operatiune legata de capital trebuie sa existe.
Instantlife are dreptate: nu e nevoie de hotararea societatii ale carei actiuni se vand. Logic, de altfel. Vointa apartine partilor cesiunii si gata, nici nu se schimba actul constitutiv deci nu tb AGEA. Mai mult decat atat, noua structura a actionariatului se inregistreaza prin declaratie a administratorului, de unde AGA pt asta?...

Mergi la judecator fara AGA si discuta cu el problema, referentii nu de unde sa stie atatea...
Dupa parerea mea, cesiunea produce efecte de la data inscrierii in registrul actionarilor.Trebuie totusi sa inregistrezi noul actionar la ORC(caz in care sunt necesare cam aceleasi documente ca la constituire, chisr si declaratii si tot tacamul). Modificarea statutului societatii ( deoarece e un alt actionar) se poate face ulterior, si evident este necesara o hotarare AGA in acest sens. Dar, cred eu, sunt doua lucruri diferite: AGA nu poate decat sa ia la cunostinta de schimbarile in actionariat si sa dispuna modificarea actului constitutiv, si nu, cum in mod gresit se considera, ca trebuie sa hotarasta asupra cesiunii. Cam astfel vad eu situatia. Din pacate nu si ORC-ul

Edit: Am vazut postul Andreei ulterior acestuia de mai sus. Este intr-adevar logic ce spune ea, dar daca vrei (as sublinia "numai daca vrei") poti modifica si Statutul ca sa reflecte noua situatie de fapt. Desi, fiind societate inchisa nu cred (contraziceti-ma) ca este obligatorie publicarea in MOf.
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2008
Instantlife, utilizator

Alte discuții în legătură

Majorare capital social sa - eliminare membru fondator matekevin matekevin Buna ziua. Am o intrebare.Bunica mea era membru fondator intrun SOCIETATE PE ACTIUNI. In anul trecut bunica si inca 40 de actionari a cerut iesirea din ... (vezi toată discuția)
Legalitate hotarare a.g.a. cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca din AGA unei societati comerciale fac parte 3 persoane si la o sedinta participa doar 2 persoane (care si semneaza ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a fi scos din consiliul de administratie andex andex Buna seara, Societate pe actiuni cotata la BVB cu doi actionari majoritari 47% cu 47% si restul din aprox. 500 de actionari cu 0.000..% Din partea ... (vezi toată discuția)