avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Dreptul de a fi scos din Consiliul de Administratie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Dreptul de a fi scos din Consiliul de Administratie

Buna seara,

Societate pe actiuni cotata la BVB cu doi actionari majoritari 47% cu 47% si restul din aprox. 500 de actionari cu 0.000..%
Din partea fiecarui actionar cu 47 % : un Administrator iar Directorul General fiind ales Presedintele CA. Deciziile se iau cu majoritatea voturilor.

In convocator pe Ordinea de zi figureaza un punct cu alegerea unui nou consiliu de administratie (CA) dupa incheierea vechiului mandat al actualului CA.

In Adunare Generala a Actionarilor se voteaza pentru un nou CA Este posibil ca majoritatea sa voteze scoaterea din CA a unui din actionari cu 47%?
Daca raspunsul este afirmativ atunci ce poate face legal actionarul care nu mai are un reprezentant in Consiliul de Administratie?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 13:55, 15 Aprilie 2010
pentru inceput verificati in actul constitutiv si modalitatea de schimbare/revocare a membrilor CA. daca la prima convocare a fost schimbat/au fost schimbati membru/membrii a CA cu nerespectarea dispozitiilor actului constitutiv sau a legii nr.31/1990 modificata si republicata, aveti posibilitatea de a contesta hotarira adoptata la tribunal in termen de 30 zile de la data publicarii acesteia in monitorul oficial.
Adunarea Generala a Actionarilor are puteri depline prin Actul Constitutiv sa confirme sau sa il traga la raspundere membrii CA prin intermediul AGA.
Nu sa intamplat pana in prezent schimbarea/revocarea CA-ului privind nerespecatarea Actului Constitutiv sau dispozitiile legii 31/1990.
Intrebare: este posibil ca majoritatea sa decida "inlaturarea" unui reprezentant al unui din actionari cu 47% din CA fara motive justificate? si daca da care ar fi masurile legale de urmat?

Multumesc.
in cazul luarii unei masuri nelegale in sarcina unui administrator se poate contesta, de catre actionari, masura abuziva.
andex a scris:

Intrebare: este posibil ca majoritatea sa decida "inlaturarea" unui reprezentant al unui din actionari cu 47% din CA fara motive justificate? si daca da care ar fi masurile legale de urmat?


Legea societatilor comerciale:

Art. 111
(1) Adunarea generala ordinara se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar.
(2) In afara de dezbaterea altor probleme inscrise la ordinea de zi, adunarea generala este obligata:
(…)
b) sa aleaga si sa revoce membrii consiliului de administratie, respectiv ai consiliului de supraveghere, si cenzorii;
(…)
d) sa se pronunte asupra gestiunii consiliului de administratie, respectiv a directoratului;
(…)


Art. 112
(1) Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale ordinare este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot. Hotararile adunarii generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate. Actul constitutiv poate prevedea cerinte mai ridicate de cvorum si majoritate.
(2) Daca adunarea generala ordinara nu poate lucra din cauza neindeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1), adunarea ce se va intruni la o a doua convocare poate sa delibereze asupra punctelor de pe ordinea de zi a celei dintai adunari, indiferent de cvorumul intrunit, luand hotarari cu majoritatea voturilor exprimate. Pentru adunarea generala intrunita la a doua convocare, actul constitutiv nu poate prevedea un cvorum minim sau o majoritate mai ridicata.


Art. 137 ind. 1
(…)
(4) Administratorii pot fi revocati oricand de catre adunarea generala ordinara a actionarilor. In cazul in care revocarea survine fara justa cauza, administratorul este indreptatit la plata unor daune-interese.


Art. 132
(…)
(4) Membrii consiliului de administratie, respectiv ai consiliului de supraveghere, nu pot ataca hotararea adunarii generale privitoare la revocarea lor din functie.
(…)

Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsurile dvoastra. Inca o nelamurire.
Daca pana la data AGA nu s-a inaintat Consiliului de Administratie (CA) nici o cerere cu propuneri privind noul CA cf. art. 117 din L31/90 (2) "Cererile se inainteaza consiliului de administratie, respectiv directoratului, in cel mult 15 zile de la publicarea convocarii, in vederea publicarii si aducerii acestora la cunostinta celorlalti actionari. In cazul in care pe ordinea de zi figureaza numirea administratorilor, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, si actionarii doresc sa formuleze propuneri de candidaturi, in cerere vor fi incluse informatii cu privire la numele, localitatea de domiciliu si calificarea profesionala ale persoanelor propuse functiile respective"
Intrebare: cum va fi ales noul Consilul de Administratie de catre AGA ?

Alte discuții în legătură

Introducerea de noi puncte pe ordinea de zi trebuie motivata? nicoleta_85 nicoleta_85 doresc introducerea de noi puncte pe ordinea de zi la o AGA detin 15 din capital....insa administratorul imi spune ca nu poate introduce punctele pe care ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala a asociatilor mariamem mariamem Sunt asociata la o firma pe actiuni, iar in 2006 si 2007 cand s-a semnat situatia financiara la sfarsitul anului, nu am fost chemata la adunare , iar in locul ... (vezi toată discuția)
Transformare sa in srl ciolpi ciolpi ce valoare au actiunile mele daca o societate SA se transforma in SRL? (vezi toată discuția)