avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă act de confidentialitate pt. medic
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

act de confidentialitate pt. medic

exista vreun act pe care il pot intocmi sau vreun act standard deja existent care sa imi protejeze confidentialitatea in ceea ce priveste informatiile oferite de mine medicului? cunosc medici care habar nu au de asa ceva si povestesc fara cea mai mica jena cunoscutilor problemele pacientilor lor.asadar, exista vreun act standard care sa oblige medicul la confidentialitate, un act care sa fie si semnat de acesta?
Cel mai recent răspuns: alex18 , utilizator 00:38, 30 August 2011
act standard? nu
exista legea privind drepturile pacientului nr.46/2003, care se respecta cam ca toate legile din Romania
Nu exista niciun act, medicul este obligat prin lege sa pastreze confidentialitatea informatiilor primite de la pacientii sai, in sens contrar poate fi atrasa raspunderea penala, dupa cum urmeaza:

Divulgarea secretului profesional

Art. 196. - Divulgarea, fara drept, a unor date, de catre acela caruia i-au fost incredintate, sau de care a luat cunostinta in virtutea profesiei ori functiei, daca fapta este de natura a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


of Doamne,la ginecolog imediat afla urmatoarea pacieta tot despre cea din fata.
ce sa-i spun doctoritei?
ca o asteapta o plingere penala???
Cel mai simplu imi pare sa schmbati medicul. Nu toti sunt asa cum spuneti dumneavoastra.
Pentru ca unii dintre ei sunt niste neseriosi,carora nu le pasa de repercusiunile create asupra mentalului unei persoane. Ganditi-va ca poate o persoana sufera de o problema grava sau mai putin grava si poate stie doar familia sau nici macar,dar se trezeste cineva "la un pahar de barfa" sa spuna tot,ca doar de, e "misto" sa fii in centrul atentiei si sa arati cat de informat esti!

Alte discuții în legătură

Drepturile pacientului privind confidentialitatea asupra bolii sale Tudork Tudork va rog, sa-mi spuneti, daca vis-a-vis de un cod de boala (depresioara si stari de anxietate)seful de medicina muncii care nu este medic poate comenta boala mea ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale seieoandana seieoandana buna seara.am un angajat care ma sunat si mi a zis ca este chemat la o operatie(sincer nu prea il cred)cum imi poate dovedi acest lucru inainte? stiu ca poate ... (vezi toată discuția)