avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legea interzice preotului sa depuna marturie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legea interzice preotului sa depuna marturie

Ce lege interzice unui slujitor al cultelor sa depuna marturie in un proces ?
ART. 191 cod procedura civila
Sunt scutiţi de a fi martori:
1. slujitorii cultelor, medicii, moaşele, farmaciştii, avocaţii, notarii publici*) şi orice alţi muncitori pe care legea îi obligă să păstreze secretul cu privire la faptele încredinţate lor în exerciţiul îndeletnicirii; 2. funcţionarii publici şi foştii funcţionari publici, asupra împrejurărilor secrete de care au avut cunoştinţă în această calitate;
3. cei care prin răspunsurile lor s-ar expune ei înşişi sau ar expune pe vreuna dintre persoanele arătate în art. 189 la pct. 1 şi 2 la o pedeapsă penală sau la dispreţul public.

CARE ESTE LEGEA CARE OBLIGA SLUJITORUL CULTELOR SA DEPUNA MARTURIE? Ce inseamna a fi scutit ? Inseamna ca preotul poate depune marturie daca el vrea?

Mentionez ca el a acceptat sa depuna marturie pentru mine dar a fost amenintat ca isi va pierde postul.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 01:13, 19 Mai 2009
n Codul de pocedură penală se prevăd anumite incompatibilităţi, în sensul că persoana care este martor, să fie scutită de obligaţia de a depune declaraţie.

Prima categorie de persoane care nu pot fi audiate ca martor sunt cele obligate să păstreze secretul profesional. În temeiul art.79 Cod procedură penală persoana obligată să păstreze secretul profesional[1] nu poate fi ascultată ca martor cu privire la faptele şi împrejurările de care a luat cunoştinţă în exerciţiul profesiei, fără încuviinţarea persoanei sau unităţii faţă de care este obligată a păstra secretul profesional. Această interdicţie corespunde legii penale care încriminează fapta de divulgare a secretului de stat, serviciu şi al celui profesional în articolele 169, 196 şi respectiv 298 din Codul penal.

Prin secret profesional se înţelege secretul la care se referă legea penală, anume secretul de stat, de serviciu, şi cel al profesiei, deoarece persoanele care îl deţin au dobândit cunoaşterea lui din exerciţiul unei activităţi profesionale. Legea nu nominalizează sfera persoanelor obligate să păstreze secretul profesional, dar doctrina admite că în această categorie intră orice persoană fizică ce se află sub sub jurisdicţia legii penale române şi care îndeplineşte un serviciu public sau privat şi în virtutea căruia ia cunoştinţă de anumite date ori informaţii care constituie secrete de stat, de serviciu sau profesionale. Interdicţia pentru secretul profesiei, medici, farmacişti, avocaţi, notari, arhitecţi, preoţi este determinată de interesul încrederii cetăţenilor în discreţia persoanelor cărora îl încredinţează, pentru secretul de stat şi de serviciu interesul de a fi păstrat chiar faţă de justiţie se justifică prin apărarea unor importante valori sociale. Divulgarea unor secrete pe care o persoană le deţine în virtutea profesiei, ar putea aduce grave prejudicii materiale sau morale unor persoane cât şi provocarea neîncrederii în exercitarea unor profesii. În cazul nerespectării acestei dispoziţii legale, persoana care divulgă fără drept anumite date care i-au fost încredinţate sau de care a luat cunoştinţă în virtutea profesiei, săvârşeşte infracţiunea de divulgare a secretului profesional prevăzută în art.196 alin.1 Cod penal.
Totusi, prin interpretare textului art. 191, expresia,,sunt scutiti" n u estre echivalenta cu o interdictie, ca atare , se poate trage concluzia ca acestora nu le este interzis cu desavarsire, insa pot refuza sa depuna ca martori , dar pot si sa depuna marturie atunci cand nu exista pericolul de a incalca unele principii ale profesiei....

Acum , spuneti-ne , de cine a fost amenintat?
utiliyator a scris:

Mentionez ca el a acceptat sa depuna marturie pentru mine dar a fost amenintat ca isi va pierde postul.


Marturie in ce sens? Dezvaluie secretul spovedaniei sau a fost martor la un eveniment?
GabrielaA a scris:

utiliyator a scris:

Mentionez ca el a acceptat sa depuna marturie pentru mine dar a fost amenintat ca isi va pierde postul.


Marturie in ce sens? Dezvaluie secretul spovedaniei sau a fost martor la un eveniment?

Consider ca d-na avocat are dreptate si ca legea fara a se referi in mod expres,are in vedere secretul confesiunii(al spovedaniei)si nimic altceva,de fapt acte,fapte sau date legate de "serviciul"efectuat in calitate de preot.
Persoana care este obligata sa pastreze secretul profesional poate fi ascultata ca martor si fara incuviintarea persoanei sau unitatii in anumite cazuri prev. de lege: in situaţia in care secretul consta in date sau informatii referitoare la savarsirea unor infractiuni contra sigurantei statului prev. in art.170 c.penal (nedenuntarea) exista obligatia de a divulga asemenea cazuri. Aceasta situatie se intalneste si atunci cand s-ar afla despre savarsirea unor infractiuni grave de omor, talharie, delapidare prev. in art. 262 c.penal.

Din statutul B.Ortodoxe RO (citez):
Art.50 – In cadrul intreitei slujiri preotesti: invatatoreasca, sfintitoare si pastoralmisionara, parohul exercita urmatoarele atributii: (...)
e) Cu aprobarea prealabila scrisa a Chiriarhului, reprezinta parohia in justitie, in fatza autoritatilor locale si fatza de terti, personal sau prin delegati. In aceeasi masura, clericii din parohii, in virtutea juramantului de ascultare (subordonare) fatza de Chiriarh depus la hirotonie si, respectiv, monahii, in virtutea votului monahal al ascultarii, pot sa compara in fatza instantelor judecatoresti numai cu aprobarea prealabila scrisa a Chiriarhului, inclusiv in cauze de interes personal.

Daca un popa are nevoie de aprobarea superiorilor chiar si pt a aparea in fatza instantei in interes propriu e de asteptat sa i se poata interzice a aparea in calitate de martor in procesul unui enorias.
Apoi, i se poate interzice sa apara ca martor deoarece poate exista banuiala ca cele ce va declara a aflat in exercitarea "profesiei"... de popa... Iar daca ar fi ceva ce-a aflat (sau se poate presupune ca a aflat) la o spovedanie... e rau de tot! Dar nu cred ca e cazul aici...
Cel putin in cazul popilor ortodocsi pare ca au nevoie de apropbarea superiorului... Sunt scutiti, dar pot depune marturie daca au aprobarea celui cu... ”grad” mai mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea interzice preotului sa depuna marturie? utiliyator utiliyator va multumesc pentru raspunsuri doream sa stiu daca preotul ar fi pasibil de un proces penal sau ar putea sa si piarda slujba iata si detaliile: in fapt este ... (vezi toată discuția)
Asistentii medicali sunt obligati sa fie martori la un proces?? Berteanu Berteanu Exista lege prin care un asistent medical este obligat de catre politie sa depuna marturie intr-un proces? Asistentul medical se afla in timpul serviciului. (vezi toată discuția)
Notarul - poate fi martor ? viktorV viktorV 1. Notarul de stat - poate fi martor în procesul civil, tocmai pentru constatarea nulității absolute a înscrisului pentru care el însuși, a semnat ... (vezi toată discuția)