avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Mi-a accesat fara drept corespondenta pe mail.
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Mi-a accesat fara drept corespondenta pe mail.

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Sunt divortat de 3 ani si acum aveam o sansa de impacare. Eu mai pastrez legatura cu fosta iubita, dar este o legatura de amicitie. Totusi nu m-a crezut si a intrat de pe alt calculator si mi-a violat corespondenta. Mi-a trimis chiar si paragrafe din discutia pe care am avut-o cu fosta iubita. Am acest mail prin care recunoaste ca mi-a citit corespondenta.
Acum vreau sa-i deschid proces in baza art 195 cod penal. Ce sanse am de reusita in acest caz?
Va multumesc tuturor anticipat!
Cel mai recent răspuns: rrazvann , utilizator 11:39, 14 Iulie 2011
depuneti plingere la organul de politie si pastrati PC in stare buna spre a fi expertizat.
Multumesc pentru raspuns, exista totusi o problema. Computerul de unde am avut discutia este de la servici iar in caz de ancheta nu se poate expertiza. Avand in vedere ca ea a confirmat atat verbal cat si prin e-mail ca a citit toata conversatia mai trebuie si aceea expertiza?
Se poate face expertiza si pe calculatorul de la birou, doar sa nu aveti probleme la servici din cauza ca ati folosit calculatorul in interes personal.

Din pacate, fara expertiza nu puteti face nimic.
In opinia mea aveti trei solutii:
1. Faceti plangerea pe codul penal. Avantajul aici e ca, daca doriti o negociere cu faptuitoarea, aveti posibilitatea ca dupa depunerea plangerii sau o retrageti sau sa va impacati cu ea. Din punct de vedere probatoriu mi se pare suficient ce aveti dvs: e-mailul dansei ca v-a citit mailul care se va completa cu declaratia dvs. in acelasi sens. Expertizarea nu o vad necesara, de ce: e-mailul e accesibil din orice terminal (calculator), prin urmare e suficient sa depuneti e-mailul si daca veridicitatea acestuia se contesta, sa se faca o expertiza a continutului casutei dvs. de e-mail care sa arate ca e-mailul printat e de acolo si ca provine de la un IP care ar putea fi al doamnei respective. Ce ar fi interesant de analizat e accesul doamnei la e-mailul dvs., dar aceasta trebuie intrebat un informatician cum se poate realiza sau daca se poate.
2. Puteti face o plangere pe art. 42 din legea 161/2003. E un text special care sanctioneaza accesul neautorizat la un sistem informatic (e-mailul se incadreaza in aceasta notiune). Avantajul pt dvs. aici e ca urmarirea penala se face de catre DIICOT, parchet care de obicei e un pic mai serios si mai rapid in munca decat cele obisnuite.
3. Puteti sa faceti plangere pe ambele texte, urmarirea fiind facuta tot de DIICOT, ca urmare a textului special invocat de dvs. Nu vad niciun impediment a se retine in concurs cele doua texte, prin urmare treaba poate fi mai groasa pentru doamna.
Eventual sa ne spuneti si noua cum ati rezolvat in final. Eu chiar sunt curios.
Daca se poate domonstra ca doamna este persoana care v-a transmis mailul in care recunostea ca v-a violat corespondenta atunci aveti sanse de reusita, faptul ca mailul a fost trimis de pe adresa dansei de e-mail nu este suficient, se poate ca si dansei sa i se fi violat corespondenta si altcineva sa fi transmis e-mailul prin care recunoaste ca v-a violat dvs. corespondenta.
In opinia mea, faptul ca dansa v-a transmis acel e-mail pote fi probat in urmatorul fel:
1. Daca acel e-mail a fost transmis de pe calculatorul personal
2. Daca exista proba video cu dansa la calculatorul de la care s-a transmis mailul in momentul exact in care acesta a fost transmis ( camere montate la locul de munca al dansei sau camere montate intr-un InternetCafe, etc..)
Dupa cum am spus, ambele variante sunt conditionate de posibilitatea determinarii IP-ului de pe care a fost transmis e-mailul si al momentului exact ( zi, ora, minut) al transmiterii.
Deci si parerea mea este ca este necesara efectuarea unei expertize a mailbox-ului(cel putin pt. determinarea IP-ului de unde a venit e-mailul).
Precizez ca cele de mai sus sunt parerea mea personala si pot fi luate in considerare doar in cazul in care doamna NU recunoaste ca dansa a transmis acel e-mail .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde reclam faptul ca mi s-a facut un cont pe un sait, fara acordul meu? Kata25 Kata25 Cum pot actiona in cazul meu? A fost publicat pe un SITE ptr. adulti , un anunt cu caracter f. obscen . Nr. de telefon postat este un nr. privat, ce apartine ... (vezi toată discuția)
Violare corespondenta electronica lavi_ena lavi_ena Buna ziua! Cum pot proceda sa dau in judecata pe cineva care mi-a citit mail-urile fara acordul meu si le-a mai si copiat (forward-at) pe mailul propriu fara ... (vezi toată discuția)
Accesarea fara drept a contului de email andreeavtz andreeavtz Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie: Sunt in proces de divort cu sotul meu si i-am citit corespondenta de email ... (vezi toată discuția)