avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită despagubiri RCA
Discuție deschisă în Executare silită

despagubiri RCA

Buna ziua
Mentionez ca am fost implicat intr-un accident de circulatie fara vicitme in care eu sunt vinovatul. Am polita de asigurare RCA valabila, incheiata la asiguratorul S.C.B..., insa acesta a refuzat sa plateasca despagubirile persoanei pagubite precizand ca accidentul nu s-a putut petrece in conditiile descrise. In consecinta persoana pagubita a deschis actiune civila si ne-a chemat pe mine si pe asiguratorul S.C.B... in calitate de parati. In acest proces s-a dat o sentinta definitiva si irevocabila. In motivarea sentintei de catre instanta s-a stabilit ca vina imi apartine exclusiv mie si ca in baza art 49 si 50 din legea 136/1995 “Asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule, precum si tramvaie si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil" respectiv “despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri”. Totusi, in ciuda acestor precizari facute in motivarea sentintei, in dispozitiv se precizeaza urmatoarele "instanta admite cererea reclamatei si obliga PARATELE la plata sumei de ....cu titlul de despagubiri si obliga PARATELE la plate de ...cheltuieli de judecata" . Practic atat eu cat si societatea de asigurari suntem obligate la plata acestor despagubiri, fara a fi indivudualizat cat trebuie sa plateasca fiecare si fara a se preciza daca eu trebuie sa platesc ceva, cu toate ca , in motivarea sentintei se face referire la art 49 si 50 din legea nr 136/1995. Practic eu am asigurare valabila RCA, culpa este exclusiv a mea iar suma platita cu titlul de despagubiri pagubitului este mult mai mica decat cea maxima pe care o poate plati asiguratorul pagubitului conform normelor CSA (suma de plata este un sfert din valoarea care este stabilita de normele CSA pentru autovehiculul pagubitului). Precizez ca am facut o cerere de lamurire dispozitiv care mi-a fost respinsa. Practic sentinta finala, ce nu mai poate fi atacata spune ca "obliga paratele la plata de ...cu titlul de despagubiri" fara a se preciza cat trebuie sa plateasca fiecare. Mai mult decat atat pana si reclamanta a solicitat ca doar asiguratorul S.C.B... sa fie obligat la plata despagubirilor si cheltuielilor de judecata, in baza legii asigurarilor, nu si eu...
Intrebarea care o am eu este legata de ce se va intampla cand pagubitul se va duce cu sentinta la executorul judecatoresc. Poate stabili executorul judecatoresc ca acele despagubiri trebuie sa le plateasca DOAR asiguratorul, tinand cont de legea 136/1995 ,ar 49 si 50 si art 54 modificat prin OUG nr 61/2005 care precizeaza ca “Despagubirea se stabileste si se efectueaza conform art. 43 si 49, iar in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia”, stabilite in capitolul III din Legea nr 136/1995"?
Precizez ca eu in acest proces am avut calitatea de PARAT si nu de INTERVENIENT FORTAT asa cum era normal in baza art 54 din legea 136/2005 modificata cu OUG nr 61/2005
Poate clarifica aceste aspecte executrorul judecatoresc atunci cand adreseaza instantei cererea pentru executarea silita, asa incat sa se aplice legea si despagubirile sa fie suportate doar de asigurator? Eu personal nu vad decat aceasta solutie pentru ca eu ,in dipozitivul sentintei, sunt obligat sa suport alaturi de asigurator aceste despagubiri dar nimeni nu spune cat trebuie sa platesC eu si cat asiguratorul. Se mai poate clarifica dispozitivul hotararii? Precizez ca atunci cand cererea de lamurire dispozitiv introdusa de mine a fost respinsa, judecatorul a motivat ca a invocat in sentinta data articolele 49 si 50 din legea 136/1995 si ca nu mai e nevoie de precizari suplimentare. Totusi dispozitivul hotararii mie imi pare neclar... Ca si cum as fi si eu pus sa platesC desi legea e foarte clara in acest sens....Poate fi executata o astfel de hotarare? Poate executorul judecatoresc stabili in baza legii (care spune ca despagubirile pe care eu sunt obligat sa le platesc le plateste asiguratorul, in limita obligatiei acestuia) ca eu nu am de fapt NIMIC de platit, intrucat suma ce trebuie platita este mai mica decat cea maxima pe care o poate plati asiguratorul confrom normelor CSA? Astept cu interes comentarii pe aceasta tema. Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2011
iancu1, utilizator
Cel mai recent răspuns: iancu1 , utilizator 13:09, 13 Iulie 2011
Faceti o cerere de lamurire a sentintei judecatoresti sau daca sunteti inca in termen faceti recurs si solicitati in principal casarea cu trimitere spre rejudecare, iar in subsidiar modificarea sentintei in sensul de a se dispune.....
Cred ca ar fi interesant precizarea numelui societatii de asigurari, se intampla des situatia descrisa de dumneavoastra cand polita este incheiata la anumite societati.
In alta ordine de idei dumneavoastra aveti incheiata o polita de asigurare si consider ca va puteti indrepta impotriva societatii de asigurari.
Buna,
normal ar fi sa plateasca doar asiguratorul, dar in situatia data e posibil sa fie nevoie de actionarea in judecata a asiguratorului pentru neonorarea prestatiei.Faptele, inteleg ca au fost stabilite de instanta asa ca nu vad ce motiv ar avea asiguratorul sa refuze.
Precizez ca am facut o cerere de lamurire dispozitiv care mi-a fost respinsa. Practic sentinta finala, definitiva si IREVOCABILA spune ca "obliga paratele la plata de ...cu titlul de despagubiri" fara a se preciza cat trebuie sa plateasca fiecare. Mai mult decat atat pana si reclamanta a solicitat ca doar asiguratorul S.C.B... sa fie obligat la plata despagubirilor si cheltuielilor de judecata, in baza legii asigurarilor, nu si eu...
Totusi sentinta nu individualizeaza cat anume trebuie sa plateasca fiecare, ci doar "obliga paratele sa plateasca suma de ...". Pe de alta parte in motivarea sentintei judecatorul face referire la legea asigurarilor si spune ca asiguratorul trebuie sa plateasca pagubele produse tertilor. Problema e ca dispozitivul (adica ceea ce se ia in calcul la executarea silita) suna cel putin ciudat si neclar. Nu mai am cale de atac. Intrebarea e daca poate stabili executorul judecartoresc ca pagubele trebuie suportate doar de asigurator. Cum s-ar putea executa o astfel de hotarare ce este deja definitiva si irevocabila? Se poate face individualizarea (in baza legii asigurarilor) sumei pe care o are de platit fiecare(adica asiguratorul 100% si eu 0 % cum ar fi normal ) atunci cand se cere executarea silita a hotararii despre care v-am vorbit si care e inatacabila, chiar daca nu se precizeaza cat trebuie sa plateasca fiecare in dispozitivul hotararii initiale? Poate stabili executorul sau judecatorul ce judeca cererea de executare silita, in baza art 54 din legea 136/1995 modificata cu OUG nr 61/2005, ca despagubirile trebuie suportate doar de asigurator? Precizez ca judecatorul care a judecat cauza mea a facut aceasta mentiune in motivarea sentintei insa nu si in dispozitiv.
Eventual daca stabileste executorul altfel, se poate modifica (lamuri) sentinta initiala in cazul in care voi face contestatie la executare? Adica se poate stabili atunci, fara un nou proces, ca doar asiguratorul trebuie sa plateasca?Sau se poate rezolva direct la executor? Este obligatoriu sa fac un nou proces sau sunt si alte cai mai simple?
Si ar mai fi o intrebare:
Poate pagubitul sa ceara investirea cu titlu executoriu a unei hotarari in care atat eu cat si societatea de asigurari, in calitate de parati, suntem obligati la plata de despagubiri catre reclamant, fara insa a fi precizat in dispozitivul hotararii cat anume trebuie sa platim fiecare? Se poate stabili atunci cand se investeste hotararea cu titlu executor SAU CAND SE INCUVIITEAZA EXECUTRAREA SILITA ca, in baza legii asigurarilor (art 54 din legea 136/1995 modificata cu OUG 61/2005) doar asiguratorul trebuie sa plateasca acele despagubiri? Ma pot astepta la un nou proces cu pagubitul in conditiile in care, hotararea, fiind destul de ambigua, nu poate fi executata? Vreau din nou sa fac precizarea ca in motivarea sentintei, judecatorul a precizat ca asiguratorul trebuie sa suporte pagubele in baza legii asigurarilor insa in dispozitiv a precizat ca admite cererea reclamantului si obliga PARATELE..., DESI PANA SI RECLAMANTUL CERUSE DOAR OBLIGAREA ASIGURATORULUI LA PLATA, NU SI A MEA.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2011
iancu1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie judecatorie actiune in regres Sergiukz Sergiukz Buna ziua, in cursul zilei de azi am primit un plic cu citatie in tribunal. Sunt in calitate de intervenient si am obligatia ca in 25 de zile sub sanctiunea ... (vezi toată discuția)
Intervenient dosar civil! andreicrm andreicrm Buna ziua , Am fost chemat in judecata ca intervenient intr-un dosar civil intre doua societati de asigurari ..am facut un rca,iar intre timp am lovit pe ... (vezi toată discuția)
Problemecu euroins ContSters115952 ContSters115952 La sfarsitul lunii Septembrie am avut accident de masina iar vinovatul avea asigurare la Euroins . A doua zi am fost la sediul Euroins unde s-a facut ... (vezi toată discuția)