avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... bilet la ordin
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

bilet la ordin

am avut un bilet la ordin pe care nu l-am introdus la data scadentei deoarece am fost rugata de administrator sa nu-l depun ,nu avea bani in cont, urmand ca la odata ulterioara sa-mi faca plata produselor livrate, intr-adevar a platit cam a 10% din totalul sumei si vazand ca nu reuseste sa-mi achite suma, am introdus acel bilet cu o intarziere de 60 zile , ce mi-a fost refuzat din lipsa banilor in cont
as dori sa stiu ce pot face pentru a-mi recupera suma pe marfa livrata
Cel mai recent răspuns: Darius Bobic , Avocat 12:27, 20 August 2008
sa incepeti executarea silita a debitorului printr-un executor judecatoresc asupra bunurilor debitorului, sau chiar falimentul, intrucat este o creanta certa, lichida si exigibila , care a depasit termenul legal de 30 de zile. Biletul la ordin constituie titlu executoriu fara a mai fi nevoie sa-l investiti cu formula executorie.
draghicimirela a scris:

Biletul la ordin constituie titlu executoriu fara a mai fi nevoie sa-l investiti cu formula executorie.


Eu cred ca se investesc. Nu se aplica 374 ind 1 , aplicabil este 376 C.pr civ raportat la art 61 din L58/34
art 61 din L 58/1934.
"(1) Cambia are valoare de titlu executor pentru capital si acesorii..."
(2) Abrogat
(3) Competenta pentru a investi cambia cu formula executorie este judecatoria."

Deci pentru a fi un veritabil titlu executoriu cambia trebuieste investita. Temei de drept art 61 alin 1din L 58/1934 raportat la art 376 C.pr.civ Art 61 alin 3 din L58/1934 raportat la art 10, pct 3 C.pr.civ.
Este adevarat ca odata cu modificarea procedurii civile din 2006 si cu introducerea lui 374 ind 1 s-a produs o confuzie generala desi doua articole mai jos este clarificata problema.

Cel putin asta e parerea mea si chiar se investesc si de catre instante

Vis a vis de acesta problema s-a introdus un recurs in interesul legii. Sa vedem ce spun "inaltii" de la ICCJ
BILETELE LA ORDIN NU SE INVESTESC CU FORMULA EXECUTORIE. PUTETI MERGE CU EL LA EXECUTORUL JUDECATORESC.
ATENTIE PT. A INCEPE PROCEDURA DE INSOLVENTA CREANTA TR. SA FIE DE CEL PUTIN 10000 LEI
Eu sunt de parere ca biletele la ordin nu trebuie investite. Prin lege, biletul la ordin este titlu executoriu. Iar art. 374 ind. 1 stipuleaza ca inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare silita fara investire cu formula executorie. Dar unele instante considera ca trebuie investite , altele nu, asa ca cel mai bine e sa asteptam recursul in interesul legii . Pana atunci, daca aveti un bilet la ordin, sfatul meu este sa sunati executorul judecatoresc sa va spuna "pretentiile" instantei de executare, si ati rezolvat astfel problema.
@cezara costi...
@bogdan79bm

Inainte de a fi asa categorici cititi doua articole mai jos (376 C.pr civ)
Apoi din cate mai tin eu minte legea speciala se aplica prioritar fata de legea generala...."speciali derogant generalibus' - e un principiu de drept
(in cazul nostru C.pr civ. este lege generala iar L.58/34 e lege speciala)
Nu am zis niciodata ca unii practicieni nu recurg direct la executarea BO fara investire, dar asta nu inseamna ca este si legal. Eu am contestat executari pe motivul lipsei de investire a BO si s-au admis, iar creditorii nu intelegeau de ce s-au anulat formele de executare desi nenea executorul le-a spus ca nu se mai investesc BO in temeiul 374 ind 1 C.pr.civ.
" practica nu e izvor de drept...deoarece ea este creata de oameni" (ce a incalca principii) :))
:))
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2008
Darius Bobic, Avocat

Alte discuții în legătură

Bilete la ordin refuzate ContSters6135 ContSters6135 Am si eu o problema, daca ma poate ajuta cineva. Am niste bilete la ordin refuzate de banca din cauza lipsei de disponibil. Ce fac, ii dau in judecata sau ma ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin refuzate dara2 dara2 Cum trebuie procedat in cazul in care unul dintre clientii mei imi refuza biletele la ordin date in nenumerate randuri? Cum procedez sa-mi recuperez banii? (vezi toată discuția)
Bo refuzat la plata juridic dana juridic dana care este procedura de investire cu titlu executoriu a unui BO refuzat la plata? (vezi toată discuția)