avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Responsabilitate plata taxe/impozite cu retinere la ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Responsabilitate plata taxe/impozite cu retinere la sursa

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti cine este raspunzator pentru neplata taxelor cu retinere la sursa a salariilor (somaj, pensie, sanatate, impozit salariu) si daca se poate sa imi spuneti si un temei legal pentru obligativitatea virarii acestor sume la bugetul de stat si al asigurarilor sociale.

In legea evaziunii fiscale este prevazuta infractiunea, dar din pacate nu se specifica si cine raspunde de neplata acestora.

Va ultumesc foarte mult pentru ajutorul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: manu12007 , utilizator 15:56, 22 Iulie 2011
pentru neplata taxelor in primul rand este raspunzator angajatorul pentru ca se retine angajatului si nu se vireaza la bugetul de stat


''Angajatorul are obligaţia de a calcula şi vira lunar, contribuţiile pe care le datorează bugetului asigurărilor sociale de stat, împreună cu contribuţiile individuale reţinute de la asiguraţi. Plata contribuţiilor sociale de asigurări datorate de angajator şi de asiguraţi se efectuează cu ordin de plată la trezoreriile judeţene, respectiv trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti, în conturile prevăzute de lege, până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă.
Neplata contribuţiilor la termenele stabilite prin lege atrage după sine obligaţia angajatorului de a plăţi majorări de întârziere.



Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetelor de asigurări sociale şi nevirarea la termenele stabilite constituie infracţiune şi se pedepseşte de lege."



Cumulul de funcţii nu exclude calculul şi plata contribuţiilor aferente drepturilor salariale, datorate atât de asigurat cat şi de angajator.

Va multumesc foarte mult. Puteti sa-mi spuneti va rog, legea din care este paragraful citat de Dvs? M-ar ajuta foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 617/2007 MarcelaS MarcelaS Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca ordinul 617/2007 este in vigoare. La art. 5 din acest ordin [quot](6) Persoanele care realizeaza venituri din ... (vezi toată discuția)
Insarcinata, contributiile neplatite de catre firma ana_anisoara ana_anisoara Sunt insarcinata in 3 luni si angajata cu contract de munca norma intreaga -perioada nedeterminata din luna iulie 2009 dar firma nu a mai platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)