avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Imprumut angajat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Imprumut angajat

Buna ziua,
Am si eu o intrebare.
Societatea doreste sa "ajute" un angajat oferindu-i un imprumut. Cum se poate face, care sunt pasii de urmat. Angajatul nu este administrator, nu se percepe dobanda, se ramburseaza in transe lunare. Cum se procedeaza?
Daca nu se poate acorda cum ar trebui sa se procedeze dpdv contabil?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: stan_iulia , utilizator 08:50, 26 Iulie 2011
Incheiati un contract de imprumut care sa cuprinda toate conditiile in care acesta se realizeaza. Dupa aprobarea acestuia de conducerea societatii eliberati banii persoanei in cauza. Urmariti plata ratelor conform contractului.
Daca doriti ca banii sa nu mai fie inapoiati va recomand un contract de mecenat.
imprumuturile acrodate de catre o societate care nu are in obiectul de activitate operatiuni de credit sunt, in principiu, acte valabile, in urmatoarele conditii:
- operatiunile sa fie realizate in mod ocazional;
- operatiunile sa contribuie, cel putin indirect, la realizarea scopului societatii, adica obtinerea de profit. De ex. O societate acorda un imprumut, cu caracter ocazional, unei alte societati din grup.

... societatea nu poate "ajuta" un salariat imprumutandu-l.
.........sau ii dati un "avans spre decontare", (prin ct 542), cu dispozitie de plata care va contine toate datele salariatului, precum si semnatura acestuia ca a primit banii.

Banii ii va returna in transe, iar dvs. veti completa la fiecare restituire cate o dispozitie de incasare cu suma pe care o incasati de la salariat. Pe dispozitia de incasare veti scrie " restituire avans spre decontare (partial)" .... pana ce se va stinge datoria integral.

Consultati-va totusi cu contabilul dvs!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2011
Doina B, utilizator
Nu se poate acorda imprumutul sub forma unui "avans spre decontare". Incercati sa-i acordati acel ajutor ca si avans din salariu, care se va retine apoi lunar, pana la lichidarea debitului fata de societate. In acest caz se poate inregistra in contabilitate, fara probleme. Aceasta situatie se practica in multe societati comerciale.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Mulumesc mult pentru raspunsuri.
Solutia cu avansul spre decontare nu cred ca este optima, suma depaseste 5000 de ron. Cred ca cea mai ok este cea cu avansul din salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut sc -administrator haiducu haiducu administratorul unei sc poate lua in nume personal un imprumut din sc si sa-i returneze prin rate lunare ? daca da ce documente trebuie sa faca? (vezi toată discuția)
Care este/sunt efectul/ele juridic/e ale unei dispozitii de plata ? nimar nimar SC X SA emite o Dispozitie de Plata catre caseria proprie pentru plata unei sume drept avans unui salariat al sau . Este semnata si bani sunt predate ... (vezi toată discuția)
Plafon la casa? dobreg dobreg pot depasi 10000 de lei la soldul casei? (vezi toată discuția)