avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Cesiune creanta anterior deschiderii procedurii ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Cesiune creanta anterior deschiderii procedurii insolventei

Ce se intampla cu un contract de cesiune de creanta incheiat anterior deschiderii procedurii insolventei cedentului (cu 40 de zile inainte de deschiderea procedurii)? Debitorul cedat isi poate continua efectuarea prestatiilor in contul cesionarului in temeiul acestui contract de cesiune, luand in considerare faptul ca prin cesiune s-au transmis si creante cu scadente ulterioare deschiderii procedurii?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: ROLYU , utilizator 22:47, 1 August 2011
Buna ziua, contractul de cesiune isi produce efectele, dar atentie mare la o posibila actiune in anulare introdusa de lichidator, deci prin cesiune sa nu se fi adus un prejudiciu in detrimentul creditorilor, sau sa nu se fi creat un avantaj personal asociatilor
Multumesc pentru raspuns.
Dar daca administratorul nu introduce actiune in anularea contractului de cesiune (caci nu intra in discutie intentia de fraudare a intereselor creditorilor cedentului prin incheierea cesiunii) ci notifica partilor denuntarea contractului (in temeiul art.86 din Legea 85/2006), comunicand totodata debitorului cedat sa intrerupa orice plata catre cesionar incepand cu data notificarii?
Poate in aceasta situatie debitorul cedat sa efectueze plati cesionarului in temeiul creantelor nascute pana la data denuntarii (chiar daca facturile sunt scadente ulterior notificarii), avand in vedere ca prin contractul de cesiune s-au transmis atat creantele prezente cat si cele viitoare?
daca cesiunea a fost integistrata la ORC actul este valid.
Buna seara, pararea mea strict personala, este ca cesiunea de creanta si-a produs efectele, intre cedent si cesionar; lichidatorul nu poate interveni intre raportul juridic dintre cesionar si debitor cedat, practic cedentul, prin cesiune de creanta si-a stins o obligatie fata de un creditor, eventual acest raport juridic ar putea fi atacat, dar numai printr-o actiune in anulare, cedentul nu mai are cu cesionarul un contract in derulare care sa poata fi denuntat.
Cat, despre raspunsul d-rei avocat Carmen Mur., apreciez ca e vorba de o regretabila confuzie, nu e vorba de o cesiune de parti sociale sau de actiuni ci de o cesiune de creanta.
O seara placuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare contract nramona nramona Buna ziua! Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat. Am incheiat un contract de cesiune de creanta, anterior insolventei, cu o firma care in momentul de fata se ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune creanta blondadeladrept blondadeladrept As dori sa stiu daca un contract de cesiune creanta autentificat de notar poate fi pus in executare silita impotriva debitorului cedat, ulterior notificarii ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta karyma karyma Intre doua societati comerciale s-a incheiat un contract de cesiune de creanta pe 9 august, fara ca debitorul cedat sa fie notificat. Pe 12 august cedentul ... (vezi toată discuția)