avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj sau pensie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj sau pensie?

va rog sa ma ajutati cu un sfat .

Am fost disponibilizata conf art 65 din codul muncii la data de 19.07.2011 am fost sa depun dosar de somaj si nu mi l-au primit deoarece am varsta standard de pensionare indeplinita .
Mentionez ca nu indeplinesc conditiile de pensionare deoarece nu am vechimea necesara,deci nu pot lua pensie.Deoarece in legea somajului se spune ca nu pot lua somaj cei care au indeplinit conditiile de pensionare.
Este corect sa se interpreteze ca doar conditia de varsta sa fie indeplinita? si nu cumulativ cele doua conditii de pensionare respectiv varsta si vechime?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:05, 13 August 2011
Nu este normal, este prostie, v-as recomanda sa faceti o solicitare la casa de pensii, prin care sa ateste ca nu indepliniti conditiile de pensionare pentru limita de varsta, cu care sa va duceti la ajofm.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
...
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
...
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 16.
Prin nu îndeplinesc condiţiile de pensionare conform legii, potrivit art. 34 alin. (1) lit. c) din lege, se înţelege:
a) neîndeplinirea condiţiilor legale de pensionare pentru limitã de vârstã;
b) situaţia în care persoana nu beneficiazã de pensie de invaliditate;
c) nesolicitarea pensionãrii anticipate, dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege.

3. Ca sa va puteti pensiona de limita de varsta, daca indepliniti varsta standard de pensionare, va trebuie numai stagiul minim de cotizare (15 ani).

4. Pentru a va putea da un raspuns mai exact trebuie sa ne spuneti data nasterii, sexul si stagiul de cotizare (vechimea in munca) pana acum.
va multumesc.
sunt nascuta in octombrie 1951 si am 24 de ani lucrati consecutivi cu 1/2 norma-o vechime totala de 12 ani si am nevoie pentru pensie de 12 ani si 10 luni minim
1. Pentru o femeie nascuta in octombrie 1951 varsta standard de pensionare este de 58 de ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare este de 27 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 12 ani si 10 luni.
2. Asadar dvs. indeplineati conditiile de pensionare pentru limita de varsta (varsta standard de 58 de ani si 11 luni si stagiul minim de cotizare de 12 ani si 10 luni) in septembrie 2010.
3. Pentru pensie se ia stagiu complet de cotizare chiar daca ati lucrat cu jumatate de norma. Adica dvs. aveti stagiu efecti de cotizare 24 de ani, nu 12 ani cum spuneti, eronat, dvs.
4. Conform legii (v. raspunsul meu anterior), la data actuala nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj deoarece indepliniti conditiile de pensionare.
5. Mergeti la Casa de Pensii si depuneti actele pentru pensionare de limita de varsta.
va multumesc, dar m-am adresat casei de pensii si mi s-a spus ca nu indeplinesc conditiile de pensionare deoarece am doar 12 ani vechime (cei 24 ani s-au impartit la 2 deoarece este 1/2 norma).CHIAR NU MAI INTELEG NIMIC.Va rog sa ma iertati !

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, As dori sa stiu care ar fi varsta legala de pensionare ptr. mama mea, in urmatoarele conditii : - este nascuta in noiembrie 1951 - vechime in ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa a ii-a modificat 2014 a legii nr. 380/2013 ContSters307950 ContSters307950 O persoana are vechime efectiva in munca de 23 de ani + grupa a II-a= 30 de ani.(pana in anul 2001). Aceasta are varsta de 56 de ani. Legea pentru grupa a II ... (vezi toată discuția)
Pensionarea din invatamant Vlad2013 Vlad2013 M-am nascut la 1 ianuarie 1951 .Am intrat in invatamant ,la 1 septembrie 1971. De atunci,am lucrat numai in invatamant,cu exceptia perioadei cand mi-am ... (vezi toată discuția)