avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj sau pensie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj sau pensie?

va rog sa ma ajutati cu un sfat .

Am fost disponibilizata conf art 65 din codul muncii la data de 19.07.2011 am fost sa depun dosar de somaj si nu mi l-au primit deoarece am varsta standard de pensionare indeplinita .
Mentionez ca nu indeplinesc conditiile de pensionare deoarece nu am vechimea necesara,deci nu pot lua pensie.Deoarece in legea somajului se spune ca nu pot lua somaj cei care au indeplinit conditiile de pensionare.
Este corect sa se interpreteze ca doar conditia de varsta sa fie indeplinita? si nu cumulativ cele doua conditii de pensionare respectiv varsta si vechime?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:05, 13 August 2011
peiudoina a scris:

BUNA ZIUA!
Am fost la casa de pensii ,unde intamplator cunosc un functionar care lucreaza pensii si mi-a aratat cum se lucreaza efectiv un dosar de pensii pe aplicatia nationala de pensii,practic a facut o simulare neoficiala a dosarului meu.Cand a introdus vechimea in munca ,a introdus perioada si incontinuare tipul de contract(asa cere aplictia.1/1 norma sau 1/2norma sau 1/3 norma)la perioada respectiva si automat la final a aparut vechimea in munca,calculata la jumatate fata de perioada introdusa, ceea ce este egal (in sensul legii pensiilor )cu stagiul de cotizare cf art 16 si 17 din legea pensiilor si in final a rezultat dosar respins pentru lipsa stagiului de cotizare minim(12 ani si 10 luni),cica asa se calculeaza toate pensiile.

1. Cunostinta dvs. sa va explice, cu textul de lege in fata, de ce aplicatia procedeaza asa.
2. Art.16 si 17 din Legea pensiilor nu spune ca se injumatateste perioada in caz ca se lucreaza cu 4 ore pe zi.
3. Puteti actiona in judecata Casa de Pensii, la Tribunal.

Urmati recomandarea celor ca v-au raspuns anterior si adresati-va in scris atat casei de Pensii cat si Agentiei de Somaj. Obtineti un raspuns de la ambele si atunci ve-ti sti pe cine sa actionati in instanta. Insistati la Agentia de Somaj sa va primeasca dosarul de somaj, functionarii acestei institutii nu cunosc termenul de aviz negativ sau respingere motivata a unei cereri de somaj si de cele mai multe ori nu inregistreaza un dosar de somaj daca li se pare sau este incomplet, potentialii beneficiari pierzand uneori timp pretios din cauza asta.
Casa teritoriala de pensii n-are nicio legatura cu situatia si nici nu are cum sa faca ceva intrucat nu are competente legale in sensul elaborarii sau modificarii aplicatiei informatice.

Aplicatia informatica utilizata la stabilirea pensiilor este elaborata de Casa Nationala de Pensii Publice (HG nr. 13/2004). Doar pe cei de la CNPP puteti sa-i intrebati de ce aplicatia informatica determina asa stagiul de cotizare. Inregistrati-va la somaj. Pana primiti raspuns de la CNPP mai dureaza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 August 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, As dori sa stiu care ar fi varsta legala de pensionare ptr. mama mea, in urmatoarele conditii : - este nascuta in noiembrie 1951 - vechime in ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa a ii-a modificat 2014 a legii nr. 380/2013 ContSters307950 ContSters307950 O persoana are vechime efectiva in munca de 23 de ani + grupa a II-a= 30 de ani.(pana in anul 2001). Aceasta are varsta de 56 de ani. Legea pentru grupa a II ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ies la pensie? ciprian_900 ciprian_900 sunt nascut pe 1 decembrie 1951. vechime in campul muncii de 40 ani si 6 luni din care 28 ani grupa a 2-a. (vezi toată discuția)