avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate anula autorizatia de constructie si demola ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate anula autorizatia de constructie si demola constructia?

Buna seara,
Se poate anula o autorizatie de construire emisa in 2009 pentru o casa construita in 2008 care este construita pe o parcela de doar 120mp, casa are la sol 100mp construiti si este D+P+E, distanta fata de gardul meu este de 60cm si fata de peretele meu de 4,10cm? Pe fatada dinspre mine are un geam la baie si doua laterale de la balcoanele din fata si din spate, de unde sunt "spionat" mereu. Casa este la rosu, acoperita si partial tencuita in interior, dar proprietarii s-au mutat deja... Nu au facut receptia constructiei si nici nu cred ca o face in viitorul apropiat, evita impozitul... Nu ma pot intelege cu ei, vorbesc urat si injura...
Este la rasarit, imi ia tot soarele si nu cred ca autorizatia, daca este data dupa ce a construit casa, este legala...
Vali
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
Vali69, utilizator
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 06:42, 31 Iulie 2011
Daca s-a construit abuziv si s-a obtinut autorizatia ilicit, se poate. Dar cest fapt se constata prin expertize.
Trebuie o actiune in instanta sau doua actiuni-una pentru anulare autorizatie si una pentru demolare? Care este instanta competenta, Judecatoria sau Tribunalul? Chem doar vecinul sau si Primaria, prin Primar? Ce taxe trebuie sa platesc?
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
Vali69, utilizator
Inainte de actiunea in instanta, se face o sesizare-plangere la primaria de care depinde constructia respectiva si la Inspectoratul de stat in constructii local, plangere in care sa aratati ceeace va nemultumeste, ceeace considerati ilegal-chiar si eliberarea autorizatiei respective-daca aceasta a respectat amplasamentul fata de vecinatati(deci implicit, daca acesta a fost respectat si de catre cel care a construit), respectarea servitutii de vedere(una este sa ai ferestre pt.iluminat si aerisit- drept pe care il are orisicine si una este sa ai ferestre care se deschid si care servesc pt. vedere in curtea vecinului).In lipsa constatarilor ISC si a primariei, deci a unui raport facut de catre acestia, o actiune in instanta va fi respinsa.
ISC trebuie sa constate si primaria , la fel, si sa se incheie p.v contraventie, si sa dispuna incadrarea respectivei constructii potrivit L.50/1991-art.26, cu obligarea resp.de intrare in legalitate in termen de.....
Potrivit art.32 din L.50/1991-daca nu s-au conformat, organul care a constata contraventia, persoanele direct interesate , vor putea sesiza instanta pt. a dispune dupa caz demolarea constructiilor.
Eu am facut o sesizare la primarie inca din nov 2008, nu am primit nici un rspuns, dar am gasit pe portalul primariei ca vecinul si-a scos 3 autorizatii, in lunile mai, iulie si august 2009. Prima este pentru extindere locuinta (inainte de a face casa avea o ghereta, atelier sau asa ceva, cam de 2 pe 2 metri), a doua este de transformare anexa in locuinta si intrare in legalitate iar a treia este de transformare anexa in locuinta D+P+E si intrare in legalitate. Nu era normal sa-mi trimita si mie un raspuns?
Faceti o sesizare catre ISC de care apartineti.
Primariile sunt prea "ocupate" sa raspunda cetatenilor--trebuia atunci, in nov.2008 , dupa 30 de zile , termen in care aveau obligatia de a raspunde, sa atacati in contencios adm. pe baza L.554/2004, art.1-ca persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau, acest lucru si inclusiv eliberarea autorizatiei de construire , care va lezeaza.
ISC va va trimite constatarile facute si pe urma puteti actiona.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moara de uruit langa o locuinta? ramonastefania ramonastefania Buna ziua! Am urmatoarea problema: un vecin si-a construit o moara de uruit la aproximativ 2 m de o constructie a mea. este legal? Mentionez ca in planul ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie negomir negomir credeti ca daca as merge in instanta pentru obtinerea unei autorizatii de constructie ,pentru o cladire pe care am ridicat-o acum 3ani, as castiga? mentionez ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri intre vecini augustuss augustuss buna ziua. sunt proprietarul unei case construite inainte de 1967. casa este impartita in 2 eu fiind proprietarul parterului si matusa mea proprietarul ... (vezi toată discuția)