avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare-cumparare

Buna ziua,
Vreau sa cumpar o garsoniera intr-un imobil nou. Imobilul are termen de finalizare pe data de 15 septembrie 2011, iar avansul cerut este de 1500 EUR. Acesti bani, 1500 de EUR, provin dintr0un alt avans obtinut din incheierea unui antecontract de vanzare a unui apartament, iar cel cu care am incheiet antecontractul are o parte din bani pe care urmeaza sa-i obtina prin programul "Prima casa". Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Cum se procedeaza pentru incheierea unei conventii cu constructorul/developerul imobilului in care vreau sa-mi achizitionez garsoniera?Am inteles ca exista un contract de rezervare, in care trebuie specificate toate detaliile de identificare ale garsonierei, suma platita drept avans (adica 5000 EUR)?
2. In situatia in care promitentului-cumparator i se respinge acordarea banilor prin programul "Prima casa", am stipulat in antecontract ca eu, vanzator, ii voi restitui 2000 EUR, din cei 4000 EUR avans la apartamentul vandut de mine; dar , in aceasta situatie, eu imi voi putea recupera cei 1500 de euro pe care i-am platit pentru avans garsoniera, tocmai pentru ca ma voi afla in situatia in care nu as putea sa-i dau banii developerului din moment ce vanzarea apartamantului nu va mai avea loc? Practic eu ma bazez pe banii pe care ii iau pe apartament pentru a cumpara garsoniera. Astfel, daca mentionez in antecontractul incheiat cu developerul faptul ca banii pe care ii voi plati acestuia provin dintr-un contract de vanzare cumparare, cumparatorul nestiind cu siguranta ca banca ii va apropa creditul sau nu , exista atunci posibilitatea sa-mi recuperez cei 1500 EUR ?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: LoredanaP , utilizator 19:10, 10 August 2011
Avansul epntru garsoniera este de 1500, nu de 5000 eur, cum am scris mai sus .
fiecare respecta antecontractele
platind avansul pentru achizitionarea garsonierei, indiferent daca provin din avansul vanzarii ap prin programul prima casa, nu vi se poate garanta ca cei 1500 vi se vor returna, mai ales ca in acesta modalitate de achizitionare a imobilelor in stare de proiect, nefinalizate, tipic mod de inselaciune, au fost pagubiti o serie de cumparatori care nu si-au mai primit banii dati avans. Nu acuz pe nimeni insa va sfatuiesc ca atunci cand vreti sa achizitionati un bun, este recomandat sa intrati si in posesia lui pentru evitarea oricaror riscuri si neplaceri ulterioare.B-)
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2011
ContSters82289, utilizator
doar daca se stipuleaza in antecontract ca indiferent de culpa sau nu a promitentului cumparator sunteti obligat sa dati avansul inapoi daca acesta nu mai poate cumpara casa. insa dvs nu veti primi banii pe care i-ati dat in vans pt casa pe care doriti sa o cumparati.
Dar in eventualitatea in care ma voi decide sa platesc avansul de 1500 de euro pentru garsoniera, care este modalitatea cea mai avantajoasa pentru mine in ceea ce priveste procedura :
1. Este neaparat necesar sa mergem la notariat ( incerc sa scutesc niste cheltuieli)?
2. Daca nu pot evita notariatul, la ce cheltuieli sunt obligata - mai exact cum se calculeaza acestea?
3. Este posibil incheierea unui contract de rezervare, si ce presupune acesta ?
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare imobil prima casa mamazzz mamazzz Buna ziua, As vrea sa cumpar un imobil prin programul Prima Casa. Imobilul costa 27000 de euro, creditul solicitat e de 22000 de euro. Diferenta de 5000 de ... (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa cristina_2013 cristina_2013 Buna ziua. Doresc sa cumpar un apartament prin \\"prima casa\\" si actualul proprietar este in urmatoarea situatie: restante la intretinere (in jur de 10.000 ... (vezi toată discuția)