avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea pensiei alimentare de catre instanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea pensiei alimentare de catre instanta

Buna ziua,

La stabilirea pensiei alimentare care venituri trebuie sa le ia in calcul instanta? Ia in calcul norma de hrana si sporurile?
Cel mai recent răspuns: ContSters114133 , utilizator 12:56, 15 Noiembrie 2011
Instanta ia in consideratie cuantumul salariul parintelui caruia i se solicita pensie alimentara; pt 1 copil veti primi 25 % din salariu, pt 2 copii 33% iar pt 3 sau mai multi copii 50 % din veniturile celuilalt parinte. Este adevarat ca in aproape toate cazurile pensia este insuficienta, dar in momentul de fata, acesta este singurul criteriu de calcul al pensiei alimentare.
Daca, pe langa salariu, paratul realizeaza si alte venituri (cu caracter permanent) instanta, la calculul pensiei de intretinere, are in vedere si aceste venituri.
irina.comardici a scris:

Buna ziua,

La stabilirea pensiei alimentare care venituri trebuie sa le ia in calcul instanta? Ia in calcul norma de hrana si sporurile?


La stabilirea cuantumului pensiei de intretinere datorata copiilor se ia in considerare toate veniturile cu caracter de continuitate realizate de catre parintele datorat la plata.
Sporurile daca au caracter permanent se iau in considerare la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere.
Norma de hrana, tichetele de masa, indemnizatia pentru cresterea copilului, alocatia familiala complementara, alocatia de sustinere sunt forme de sprijin cu destinatie speciala si nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi si obligatii si se supun executarii silite în conditiile dispozitiilor privind executarea silita a creantelor bugetare, numai pentru recuperarea sumelor platite necuvenit cu acest titlu..

Cadrele militare permanente, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili , elevii si studentii din unitatile de formare si perfectionare a agentilor si ofiterilor au dreptul, gratuit, la hrana.
Hranirea personalului se face, de regula, in natura, in limita unor plafoane calorice diferentiate pe categorii , care constituie norme de hrana zilnice. In principal, norma de hrana este de "baza", la care se pot acorda alte tipuri de norme, in functie de tipul activitatii desfasurate: personal imbarcat pe nave maritime si fluviale, personal plecat in misiuni, situatii deosebite sau speciale, zile festive, etc.
Atunci cand nu beneficiaza de alimente, primesc in locul acestora, valoarea financiara neimpozabila a normei de hrana la care au dreptul.

Sa presupunem ca un tata, fie el agent sau ofiter este chemat in judecata pentru pensie de intretinere, iar in cererea de chemare in judecata scrie: "mentionez ca paratul beneficiaza si de norma de hrana si solicit ca aceasta sa fie luata in calcul la stabilirea pensiei de intretinere". Judecatoria trimite adresa prin care solicita veniturile paratului pe ultimele 6 luni in care cere sa se specifice si cuantumul normei de hrana. Ca raspuns, angajatorul specifica faptul ca respectivul tata beneficiaza si de Norma 1 (de baza) in cuantum de 4300 calorii si Norma 13 (tigari) - 10 tigari indigene fara filtru pe zi - se acorda gratuit, promotiei 2004 - 2005, a Scolii de formare si perfectionare a pregatirii agentilor si ofiterilor din ANP.
Ce va face judele in cazul acesta? Va stabili ca 25% din Norma 1 (care poate fi hrana calda, sa zicem felul intai / doi de la pranz) si 25% din Norma 13 adica doua tigari si jumatate, ori echivalentul in lei in cazul in care ele nu se acorda in natura, sa fie atribuite cu titlu de intretinere pentru minor?#-o
Norma de hrană intră în calcul la stabilirea pensiei de întreţinere în virtutea dispoziţiilor art. 409 lit. a cod pr. civ., fiind inclusă în categoria de salarii şi alte venituri periodice realizate din muncă, destinate asigurării mijloacelor de întreţiner
Dosar Nr. 180 (23.10.2009)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs majorare pensie alimentara negrutzu2012 negrutzu2012 In urma divortului ce s-a pronuntat acum 2 ani, s-a stabilit o pensie alimentara pentru copilul meu in cuantum de 20 % din salariul net. Fosta sotie a cerut ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara reny34 reny34 la calculul pensiei alimentare,se ia in considerare si norma de hrana a politistilor? daca da,as dori sa stiu exact ce trebuie sa fac,deoarece mie nu mi se ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara anca_01980 anca_01980 Buna ziua, Sotul meu este functionar public cu statut special si in afara de salariu de incadrare beneficiaza si de diferite sporuri, inclusiv norma de ... (vezi toată discuția)