avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pot cere stramutarea unei cercetari penale?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pot cere stramutarea unei cercetari penale?

Pe siteul ICCJ am vazut ca o cerere de strămutare trebuie să se refere la o singură cauză şi trebuie să conţină:
a) denumirea instanţei pe rolul căreia se află cauza;
b) numărul şi anul înregistrării dosarului a cărui strămutare se solicită;
c) termenul de judecată;
d) numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, adresa petiţionarului, numele părinţilor acestuia;
e) motivele de bănuială legitimă pentru care se solicită strămutarea;
f) se va menţiona dacă s-a mai formulat vreo cerere de strămutare în acelaşi dosar;
g) se va menţiona dacă sunt arestaţi în cauză, numele, prenumele acestora şi locul de detenţie.

Eu vreau sa stramut un dosar din faza de cercetare context in care nu am un termen de judecata. Din ce am citit am inteles ca ar trebui sa fac in primul rand recuzarea procurorului dar fiind in dusmanie cu prim procurorul parchetului nu am nici o sansa la nivel local. Nu am sperante mari nici la nivel national dar macar sa incerc.
Intrebarea mea este:
Pot sa fac cererea de stramutare acum sau trebuie sa astept pana ajung in faza de judecata.
ulterior se judeca unde a fost stramutata sau trebuie sa fac o noua cerere de stramutare?
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
justlegal, utilizator
In faza de cercetare, ancheta penala nu se poate stramuta, lipsa competentei teritoriale.
Dar daca ajungeti in instanta cu temei legal se poate!
Codul de procedura penala nu prevede posibilitatea stramutarii unei cauze decat in faza de judecata. Institutia stramutarii, tocmai in asta consta, trimiterea cauzei de la instanta careia i-ar reveni in mod normal competenta judecarii cauzei la o alta instanta egala in grad pentru motivele prevazute in art. 55 C.pr.pen. Acest lucru esta oarecum firesc in contextul legislatiei procedurii penale care are ca principiu al urmaririi penale caracterul preponderent secret. De aceea, nu se poate cere stramutarea in faza de urmarire penala pentru cazurile prevzute de lege- nepartinirea, dusmaniile locale etc intrucat demersurile efectuate de procuror raman secrete pana la momentului prezentarii materialului de urmarire penala.
Daca sunteti nemultumit insa de demersurile procurorului, puteti face plangere impotriva actelor efecuate de acesta, la procurorul ierarhic superior, potrivit art.278 C.pr.pen.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@juistlegal, vedeţi art. 217 indice 1 din C. pr. penală -strămutarea urmăririi penale de la un parchet la altul, pentru motive ce ţin de lipsa de obiectivitate a organelor care efectuează actele de urmărire penală..Cererea se adresează proc. general al parchetului de pe lângă ICCJ. ;)


legally_aid a scris:

@juistlegal, vedeţi art. 217 indice 1 din C. pr. penală -strămutarea urmăririi penale de la un parchet la altul, pentru motive ce ţin de lipsa de obiectivitate a organelor care efectuează actele de urmărire penală..Cererea se adresează proc. general al parchetului de pe lângă ICCJ. ;)





Va mul?umesc mult ... sunte?i mai tare ca avocatii=D> =D>=D> .....=D>
Utilizator -patit = nu contrazic pe nimeni,,,dar sa nu patiti ca -mine =
Prima cheie a succesului - este = EFECTUAREA UNEI,ADEVARATE,REALE,,CORECTE - CERCETARI PENALE si a ""Referatului - CU PROPUNERE "" intocmit de Politia Sectia X ,,apoi continuarea cercetarii de catre Parchet si apoi,,,,etc ,etc inclusiv = stramutarea,,,
Totul ,principalul este = BAZA,,PORNIREA,, adica = O CERCETARE PENALA efectuata corect,clar si temeinic - de catre Sectia X de Politie,,si a -Referatului - care TREBUIE SA CONTINA - PROPUNEREA DE ,,,,,, pt a sti d-nii procurori in ce directie sa circule,,caci altfel ,,, vai de mama noastra.Deci Referatul - trebe - MUSAI sa contina in titlu,,titulatura cuvintele = CU PROPUNERE DE ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,- altfel = nu se poate ,,,,apoi ajungem la - STRAMUTARE

Alte discuții în legătură

Stamutare dosar penal gancuta gancuta pot cere stramutarea dosarului pe baza anchetei la parchet ?s-au dictat la martori ce sa scrie in declaratii (vezi toată discuția)
Stramutare dosarului ! ContSters327384 ContSters327384 Buna seara ! Cum pot face sa transfer un caz de la Parchetul Caracal la Bucurestii ? (vezi toată discuția)
Stramutarea cauzei penale ramy84 ramy84 Prin Ordonanta Procurorului s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitei pentru infractiunea de delapidare. Prin plangerea partii vatamate ... (vezi toată discuția)