avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repartitie somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repartitie somaj

Mai este necesara repartitie de la somaj in cazul in care persoana care urmeaza sa se angajeze nu este somera? Va rog sa precizati in ce situatie este necesara obtinerea repartitiei de la AJOFM la angajarea unei persoane, care este baza legala si cui revine obligatia de obtinere a repartitiei (angajatorului sau angajatului)?


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:42, 19 August 2011
1. - Dispozitia de repartizare de la Agentia de Somaj nu este obligatorie.
- Puteti angaja o persoana fara dispozitie de repartizare de la Agentia de Somaj.
- Dispozitia de repartizare se emite de catre Agentia de Somaj de fiecare data cand este angajata o persoana aflata in evidenta agentiei.

2. Legea 76/2002 spune:
Art. 10.
(1) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite n continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca,in caror raza si au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.
...
Art. 113. - Constituie contraventie urmãtoarele fapte:
a) necomunicarea lunarã a locurilor de muncã vacante prevãzute la art. 10;
...
Art. 114.
(1) Contraventiile prevãzute la art. 113 se sanctioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) si j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116.
(1) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii si Solidaritãtii Sociale, Inspectiei Muncii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncã si de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.

(2) Organele de control mãsuri active ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncã si ale structurilor sale teritoriale vor constata si vor sanctiona contraventiile prevãzute la art. 113 lit. a), c), e), h) si i), precum si contraventia prevãzutã la lit. f), in ceea ce priveste nerespectarea art. 50 alin. (3).

3. Normele de aplicare aLegii 76/2002 precizeaza:
Art. 3.
(1) Prin locuri de munca vacante, potrivit art. 10 alin. (1) din lege, se intelege locurile de munca devenite disponibile ca urmare a incetarii raporturilor de muncã sau de serviciu, precum si locurile de munca nou-create.

(2) Comunicarea de catre angajatori a locurilor de munca vacante se va face pe suport de hartie sau in format electronic, pe suport magnetic ori e-mail, conform formularului prevazut in anexa nr. 1.

4. Asadar obligatia angajatorului este numai de a transmite la Agentia de Somaj lista locurilor de munca vacante.

Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a declara locurile de munca vacante mmihut mmihut Mai este obligatorie declararea locurilor de munca vacante la anofm si repartizarea de la ei inainte de a face angajari? (vezi toată discuția)
Locuri vacante si ajofm smeagull smeagull Buna ziua, Unitatea la care lucrez face angajari in mod periodic, fara insa sa anunte la AJOFM vreo lista a locurilor vacante. Nici celor pe care ii ... (vezi toată discuția)
Instiintare ajofm alinliliana alinliliana Buna ziua, Puteti sa imi spuneti daca exista cumva scris in lege ca trebuie sa instiintam AJOFM-ul cand avem posturi vacante? Multumesc,o zi buna. (vezi toată discuția)