avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dispare \"specialia generalibus derogant \" pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dispare "specialia generalibus derogant " pentru actele normative in vigoare la 1 octombrie 2011?

Dupa cum stiti, Legea 71/2011 articol ultim, pct bb) prevede ca se abroga : " orice alte dispozitii contrare chiar daca acestea sunt cuprinse in legi speciale ".

O astfel de prevedere nu poate fi interpretata decat in sensul ca este abrogata orice prevedere legala existenta la data intrarii in vigoare a noului cod civil si care cuprinde dispozitii contrare acestuia.
Astfel, de exemplu, asociatii vor raspunde nelimitat si solidar, dar subsidiar raspunderii societatii, prevederile privind raspunderea limitata a acestora cuprinse in Legea 31/1990 fiind abrogate.

Avand in vedere dispozitiile art. 5 alin 2 NCC, eu interpretez ca de la 1 octombrie toti asociatii ( inclusiv in societatile comerciale infiintate anterior ) vor raspunde nelimitat si solidar, pentru prejudicii creante ulterioare acestei date.

Care este parerea voastra?
Nu prea cred. Tot legea 71/2011 prevede ca "Societile reglementate de legi speciale continua sa fie supuse acestora" (art. 138).
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
ContSters20980, utilizator
Nu a spus nimeni ca este abrogata Legea 31 /1990, sunt abrogate doar prevederile contrare NCC. Este normal sa existe in continuare o lege speciala, dar acea lege speciala se competeaza cu prevederile NCC acolo unde este cazul.
Nu vad sa fi zis de abrogare. Articolul in cauza spune tocmai ca dispozitiile speciale din LSC raman aplicabile. Notiunea de "societati comerciale" include si raspunderea asociatilor si tot ce e in legea care in titlu mentioneaza ca se reglementeaza "societatile comerciale".
:))
Atunci cum interpretati se abroga : " orice alte dispozitii contrare chiar daca acestea sunt cuprinse in legi speciale ? - de ce ar mai exista o astfel de prevedere?
Tocmai de aceea au formulat-o ca abrogare ne-explicita (fara a mentiona dispozitiile abrogate), pentru a nu leza principiul "specialia generalibus derogant".

Adica, este o exceptie de la principiul abrogarii explicite din Legea 24/2000 croita pentru a acorda precedenta dispozitiilor NCC fata de orice norma speciala anterioara temporal adoptarii NCC. Daca nu ar fi numit-o abrogare, ar fi trebuit sa legifereze negru pe alb exact ceea ce spuneti. Dar da, orice conflict ar putea sa apara, se va aplica NCC.

Adaugire
Mi-am amintit sa raspund la problema cu Legea 31/1990:D La fel ca dna @Andreea Lisievici, art. 138 din Legea 71/2011 care de altfel priveste doar societatile comerciale deroga de la art. 230 citat mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Satutul imobilului dupa radierea de catre rc a srl cu asociat unic in 2002 pe l 341 cascatu cascatu RC a radiat societatile care nu au completat capitalul social in intervalul cerut de lege. tinand cont ca e vorba de srl cu asociat unic la acea data nu se ... (vezi toată discuția)
Concesiunea olgabejat olgabejat Se mai pot înstrăina, greva construcţiile edificate pe terenuri proprietate publică având în vedere dispoziţiile art. 872 Cod Civil? Dar ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate srl irinaszekely irinaszekely Buna ziua! Am o firma a carei activitate a fost suspendata timp de 3 ani, dupa care am reluat activitatea. Insa, cu noua lege a impozitului forfetar, as ... (vezi toată discuția)