avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legea aplicabila casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legea aplicabila casatoriei

Buna ziua.
Am si eu o intrebare.
Casatoriile incheiate anterior intrarii in vigoare a noului cod civil se vor judeca dupa nuol cod sau dupa codul in care a fost incheiata casatoria?
In cuprinsul noului Cod ....se precizeaza faptul ca legea nu este retroactiva...
iar in subsidiar, o lege se aplica doar pentru viitor, exceptie fac cele in continutul carora se stipuleaza retroactivitatea...
Cu stima,;)
Art. 5 - (1) Dispoziţiile Codului civil se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.

(2) Dispoziţiile Codului civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil.


Art. 5 din legea de punere in aplicare a codului civil (71/2011).

Totusi nu inteleg la ce va referiti cu "judecarea" casatoriilor.
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
ContSters20980, utilizator
De exemplu, cineva s-a căsătorit în 2005 şi doreşte să divorţeze, din motive întemeiate bineînţeles, în noiembrie 2011, după ce intră noul cod în vigoare. în acest caz se va aplica noul cod civil sau codul civil în care s-a încheiat căsătoria. Ce vreau să scot în evidenţă este faptul că: cei care s-au căsătorit anterior intrării în vigoare a noului cod au acelaşi regim cu cei ce se căsătoresc după intrarea in vigoare a noului cod? Adică, şi cei căsătoriţi anterior trebuie, dacă consideră necesar, să încheie unul din contractele din noul cod? Mă refer la separaţia de bunuri, comunitatea convenţională sau comunitatea legală etc
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
wallyy, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Este expres prevazut in norme de aplicare ale noului cod civil dreptul la modificarea regimuri patrimoniale pentru cei care s-au casatorit inainte, si nu putea sa fie altfel, datorita faptului ce orice modificare este un fapt posterior, si dreptul de a modifica naste dupa intrare in vigoare codului civil pentru orice casatoria. Adica puteti modifica regimen matrimonial; daca acest lucru rezolva sau nu cauzele de divortului este cu tot altceva. Poate ce nu.

Alte discuții în legătură

Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial? Adrian Serban Adrian Serban O intrebare foarte importanta nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare Noul Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la ... (vezi toată discuția)
Convenþia matrimonialã Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu O alta noutate a noului Cod Civil este conventia matrimoniala. Credeti ca va fi utilizată conventia la casatoriile viitoare sau chiar la cele deja ... (vezi toată discuția)
Aplicarea în timp a legii civile - art. 6 alin. (6) din noul cod civil cafea1 cafea1 este aplicabil noul cod civil unui divort inceput sub imperiul legii vechi si inca neterminat la aceasta data? este retroactvitva sau nu legea in acest caz? ... (vezi toată discuția)