avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Important: momentul modificarii regimului nostru ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial?

O intrebare foarte importanta nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare Noul Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la data ce va fi stabilita in legea pentru punerea in aplicare a acestuia. In termen de 12 luni de la data publicarii prezentului Cod civil, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului civil. Legea nr. 287 / 2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511.

Ok. Intreb acest lucru, fiindca raspunsul imi este imperios necesar, avand in vedere ca, inca din martie 2009, sotia mea si cu mine dorim, amandoi, si suntem amandoi intru totul de acord si ferm decisi sa modificam regimul nostru matrimonial (ne-am casatorit inca din 2006), in sensul in care NU dorim sa ni se mai aplice comunitatea legala, ci dorim neaparat sa incheiam o conventie matrimoniala. E FOARTE IMPORTANT PENTRU NOI SA STIM UN INTERVAL APROXIMATIV, GROSIER, DE TIMP PANA LA CARE AM PUTEA MODIFICA REGIMUL NOSTRU MATRIMONIAL, ODATA CU INTRAREA IN VIGOARE A NOULUI COD CIVIL. AM SCRIS ACEST MESAJ IN SPERANTA CA PERSOANE CU MULT MAI MULTA EXPERIENTA, AR PUTEA APROXIMA CEVA IN GENUL UNUI INTERVAL DE, SA ZICEM, 3-6 LUNI DIN CUPRINSUL ANULUI 2010 (desi s-ar putea sa fie abia in 2011)... Multe multumiri.
Sa stiti exista doar ipoteze despre cand va intra, insa nu exista certitudini.
Poate totusi altcineva va va oferi ma multe date.
Si eu sunt interesat de acest aspect , pentru ca pana acuma nu am avut curaj sa ma casatoresc , mai ales dupa ce am citit Codul Familiei si dupa tot ce li s-a intamplat prietenilor si cunoscutilor care au divortat .

Momentan speran sa intre in vigoare aceste coduri....se discuta ca nu vor intra mai repede de 2011....dar cine stie? Au mai fost si coduri publicate in MO si care nu au mai intrat in vigoare.
Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri.
Spre deosebire de reglementarea in vigoare, cei care nu vor dori sa li se aplice comunitatea legala vor putea incheia conventii matrimoniale, care vor fi autentificate de notar si, pentru a fi opozabile tertilor, vor fi inscrise in Registrul national al regimurilor matrimoniale, tinut in format electronic de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
In ceea ce priveste modificarea regimului matrimonial, aceasta se poate realiza fie pe cale conventionala, fie pe cale judiciara, dupa caz.
Totusi, datorita principiului neretroactivitatii legii, conform caruia legea dispune pentru viitor , legea noua nu se aplica raporturilor juridice ce au luat fiinta anterior intrarii in vigoare a legii noi.
Intai trebuie normele de aplicare...si nu va puneti speranta ca se va respecta termenul de 12 luni:D de la publicare...

Alte discuții în legătură

Foarte important: vom avea sansa sa angajam un avocat pt. elaborarea conventiei matrimoniale? Adrian Serban Adrian Serban As avea o a doua intrebare, care cred ca este de INTERES GENERAL, dar si FOARTE IMPORTANTA pentru destui soti sau pretendenti la aceasta calitate! ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala in noul cod civil 2011 Alin Popescu Alin Popescu S-a tot discutat in mass-media pe tema asta pana acum. Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel ... (vezi toată discuția)
Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)