Buna seara , numele meu este Catalin si doresc si eu un sfat pentru problema mea. Firma la care lucrez nu mai are de lucru si m-au pus sa imi i-au ultimele 5 zile de concediu de odihna , asta am si facut . Dupa saptamana asta sunt sunat iar de la firma si mi se spune cu parere de rau ca nu o sa mai fie de lucru pana in luna ianuarie sau februarie si ca sa imi i-au concediu fara plata sau mai bine mi s-a sugerat sa-mi gasesc de lucru in alta parte adica sa imi dau demisia mai pe ocolite . Fara plata e cam greu sa stau 5 luni sa ii astept pe ei pana decid sa ma cheme asa ca as dori sa fiu trimis macar in somaj . Intrebarea mea este daca pot sa ma oblige sa stau in concediu fara plata , daca eu nu vreau , in loc sa ma dea in somaj . Multumesc !
Buna ziua,
Fireste ca nu poate sa va oblige sa stati in concediu fara plata :)))
Este dreptul dumneavoastra sa vi se explice despre ce este vorba si eventual sa va concedieze ei...daca nu mai au nevoie de dv. va atribuie preaviz de 20 de zile (si va concediaza pentru motive ce nu tin de persoana salariatului...)
Somaj veti primi doar daca aveti minim 1 an de cotizatie la asig sociale de somaj. fara intrerupere ...
Mult succes... :)
1. Fara acordul dvs. nu va poate trimite in CFP.
2. Dvs. mergeti la serviciu in fiecare zi si lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM.
3. Daca nu mai are nevoie de sreviciile dvs. atunci sa desfiinteze locul de munca, sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Daca nu se intampla asa faceti o sesizare la ITM.
multumesc pentru sfaturile voastre , am luat in considerare si asa o sa fac . Ei in acest moment nu mai au de lucru deci nu au unde sa ma trimita nici in perioada de preaviz ce se intampla in aceasta situatie ?
1. Perioada de preaviz trebuie respectata, nu se negociaza, asa cum spune Codul muncii: Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
2. Asa cum acum stie ca nu o sa mai aiba de lucru pana in februarie 2012 angajatorul trebuia sa prevada si ce se intampla acum.
3. De aceea v-am si recomandat sa luati legatura cu ITM care va poate ajuta si pe dvs. si pe angajator.