avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

buna. am o nelamurire. dupa noua legislatie, in cazul in care optez pentru a sta acasa 1 an, cand ar trebui sa ma intorc la serviciu pentru a beneficia de ce cei 500ron in al doilea an al copilului?copilul meu va implini 1 an pe 11 august 2012. noua legislatie spune:Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru
creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) obţin venituri supuse
impozitului prevăzute la art. 3, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la
un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de
către copil a vârstei de 2 ani.

inseamna ca ar trebui sa ma intorc la serviciu oricand inainte de 11 august 2012? limita maxima ar fi 10 august 2012? merci! #-o
Cel mai recent răspuns: ema.mircea , utilizator 10:44, 13 Septembrie 2011
Pentru a primi stimulentul de insertie in valoare de 500 lei, trebuie sa va intoarceti la serviciu inainte de a implini copilul dvs varsta de 1 an
1. Puteti sa reluati activitatea oricand inainte de a implini copilul 1 an (chiar si pe 10 august) si veti beneficia de stiumulentul de insertie de 500 lei lunat pana va implini copilul 2 ani.

2. Daca doriti sa optati pentru varianta cu 1 an puteti sa beneficiati de stimulentul de insertie si fara sa intrati in CCC, as cum spune Ordinul MMFPS nr.1474/2011:

Situatie
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
O persoana care are dreptul sa solicite concediu pentru ingruijirea copilului pana la 1-2 ani..poate sa revina la servicu (dupa terminarea concediului de maternitate) cateva luni apoi sa solicite suspendarea pt CIC? Acele luni ii sunt necesare pt terminarea rezidentiatului...
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil ramonailea ramonailea Daca eu, ca viitoare mamica, nu lucrez, dar lucreaza sotul meu, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)