avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte prestari servicii

Buna seara . As avea cateva intrebari legate de contractele de prestari servicii ,va rog sa ma lamuriti , pe exemplul neactualizat prezentat mai jos:

nume prenume-------net-----brut----sanatate angajat 6.5%----impozit 16%----sanatate angajator 5.5%
codreanu marian----3656 ----4655----------303----------------------696------------------256----------------

1) netul de mai sus este suma trecuta in conventia civila(3656) iar contributiile se calculeaza la 4655,adica dupa ce din 4655 au fost scazute contributiile ramane de plata catre prestator 3656.Intrebarea mea este ce se trece in contract efectiv, suma pe care i-o dam prestatorului dupa scaderea contributiilor sau suma la care se aplica ulterior contributiile,care este varianta corecta si ce suma trebuie trecuta in contract?3656 sau 4655?

2)firma nu este obligata prin lege sa plateasca contributia de sanatate,dar daca o plateste in mod voluntar,are vreun efect?dar daca a platit-o din necunostinta de cauza de la 1 ian 2006 pana in prezent,o mai poate recupera sau compensa cu contributiile la salarii?contributiile de sanatate,angajat si angajator se declara in 100 si 102?daca au fost
deja declarate,trebuie facute rectificative de la 1 ian 2006 sau se poate depune la anaf o cerere fara sa se mai faca rectificative? Prestatorul trebuie sa depuna depune declaratie de sanatate la cass?
In situatia desfasurarii unei activitati pe baza de conventie civila, platitiroul de venituri este scutit de plata unor obligatii bugetare cum ar fi contributtia pentru sanatate, dar potrivit art. 93 alin.2 cod fiscal au obligatia de a depune o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului distinct pentru fiecare beneficiar. In exemplul dat, conform vointei partilor s-a retinurt si presupun virat si contributia pentru sanatate ca si cum prestatatorul de servicii ar fi fost salariat cu contract inidvidual de munca. Deci urmeaza a se trece venitul brut in conventia civila cu indicarea retinerilor efectuatte.
Nu puteti invoca ca ati platit din eroare asemenea contributii de sanatate pentru prestatorul de servicii din moment ce asa ati convenit la incheierea conventiei civile si ati si executat-o in acest sens. Pentru a nu va mai complica sugerez sa incheiati o noua conventie civila cu prestatorul de servicii sa specificati numai venitul brut cu obligatia de a retine cei 16%. Pretstatorul este liber sa depuna sau nu declartie de venituri la CASS si este numai problema lui daca veniturile din activitati independente le decalara sau nu.
Raspunsul dvs este bun,spuneti sa trec in conventie brutul,nu netul(ce ii dam in urma intelegerii) sau netul,indicand pe conventie ce s-a retinut.Ideea este ca la firma unde lucrez ma ocup si de conventii de prestari servicii au trecut pe ele NETUL,exista state asemanatoare cu exemplul meu. Inaintea mea s-a ocupat cineva de conventii care le-a intocmit cum am spus eu mai sus,platind cass si pt firma si declarand la anaf cass firma si prestator in decl. 100 si 102,gresit,dupa parerea mea,intrucat nu aveau ce sa caute acolo.Eu vroiam sa stiu daca se mai pot recupera aceste sume-cass firma-intrucat trebuie facute rectificative la declaratiile anaf.Deasemenea,cass la prestator retinuta pe stat e bine calculata asa ?
nume prenume---brut---sanatate angajat 5.5%--impozit 16%-----------net la prestator-
codreanu marian-2000 -------110------------------16%(2000-110)=302-----1588--------

sau ulterior,la netul ramas dupa scaderea impozitului se aplica cass?
nume prenume------------brut------------impozit 16%--------------net-----------sanatate angajat 5.5%------net la prestator
codreanu marian---------2000 -------16%(2000)=320---------2000-320=1680--------1680(5.5%)=92-------1588------
Din cate stiu eu,prestatorul isi plateste singur sanatatea,ca urmare,conform legii si a ceea ce ati spus dvs mai sus,ne intelegem cu prestatorul la o suma neta,trecem in conventie brutul aferent netului +impozitului de 16% si
1)ii dam suma convenita si isi suporta cass cfm exemplului 2
2)recalculam brutul astfel incat dupa scaderea cass si impozitului sa ii dam netul convenit,cfm exemplului 1
Concluzia este ca indiferent de calcul,este influentat in primul rand impozitul de 16%,apoi cass.Cum este corect?????
Am adresat aceeasi problema Min. de Finante acum 2 luni si consilierul respectiv a trimis-o la adm. fin. de sector ,unde dupa mai mult de o luna mi-au trimis in raspuns extrase din codul fiscal pe care le stiam si eu si nu pe astea le cerusem,fara vreun cuvant referitor la problema pe care le-o trimesesem.Ideea principala este ca habar n-au nici ei cum se calculeaza.Deasemenea,tot atunci am trimis problema si la casa de sanatate solicitand sa imi spuna cum se calculeaza cass corect si ce declaratie depune prestatorul.Nu am primit raspuns nici pana in ziua de azi.Concluzia la concluzii: toti sunt varza,ard gazul de pomana si isi iau banii degeaba pe frecat menta.
in conventie se trece brutul si se plateste doar impozitul.Impozitul se plateste de angajator.
carmenmur a scris:

in conventie se trece brutul si se plateste doar impozitul.Impozitul se plateste de angajator.

ATENTIE:Impozitul se retine si vireaza de beneficiar,dar se suporta(plateste) de prestator !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
se calculeaza astfel:
- se aplica procentele la brut, adica 16% la 2000, apoi 5.5% la 2000 etc
- este indiferenta ordinea
se stabileste in conventie brutul.
din brut dvs.ii platiti pe cnp-ul lui impozitul si cass.
deci va inregistrati cu obligatie de plata cu suma bruta si in contrapartida va justificati cu viramentele si numerarul achitat - netul.

Alte discuții în legătură

Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Conventie civila potrivit codului civil implica art. 52 cod fiscal scumpicu scumpicu Lucrez la o firma de constructii si si-au incheiat o conventie civila cu un proiectant in conditiile codului civil si a articolului 52 cod fiscal. Spuneti-mi ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari sociale de sanatate Hortopan Sorin Hortopan Sorin Sunt pensionar și plătesc CASS-ul de 5,5% reținut la drepturile de pensie ce depășesc suma de 740 lei. Sunt angajat cu conventie civila la 4 ... (vezi toată discuția)