avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită competenta executorului bancar vs competenta ...
Discuție deschisă în Executare silită

competenta executorului bancar vs competenta executorului judecatoresc

SITUATIE: un executor bancar din cadrul Corpului executorilor bancari ai unei banci formuleaza cerere de investire a contractului de credit cu formula executorie, cerere admisa de instanta in mod irevocabil.
Potrivit art. 453 alin. 1 cpc poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul/ sediul debitorului/ tertului poprit.
In cazul in care poprirea a fost infiintata de executorul bancar, executor care are sediul in alt oras decat domic./sed. debitorului sau tertului poprit, dar care printr- o dispozitie data de seful Corpului ex bancari ai bancii este investit cu efectuarea tuturor actelor de ex silita pentru debitorii din mai multe judete printre care si judetul in care are domiciliul debitorul, se mai poate pune problema ca acesta nu a avut competenta necesara de a efectua ex silita?
Se poate cere anularea titlului executoriu pt acest motiv?
Executorul judecatoresc nu trebuie confundat cu executorul bancar.
As dori mai multe argumente ( chiar dispozitii legale ) prin care sa dovedesc ca ex bancar avea aceasta competenta.
AJUTOR!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 23:10, 14 Septembrie 2011
Verificati in Statutul executorilor bancari , adoptat in baza art.88 din Legea bancara nr. 58/1998,
Art. 10. - Executorii bancari au următoarele atribuţii:
a) pun în executare titlurile executorii aparţinând băncii în care îşi desfăşoară activitatea şi efectuează actele de executare necesare în toate formele de executare silită, prevăzute de Codul de procedură civilă şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie;
b) notifică actele judiciare şi extrajudiciare;
c) comunică actele de procedură;
d) recuperează, pe cale amiabilă, creanţele băncii;
e) aplică măsurile asigurătorii dispuse de instanţa judecătorească în favoarea băncii în care îşi desfăşoară activitatea;
f) întocmesc procesele-verbale de constatare în cazul ofertei reale, urmate de consemnarea sumei de către debitorul băncii, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă;
g) întocmesc, potrivit legii, protestul de neplată a cambiilor, biletelor la ordin şi cecurilor, după caz;
h) constată starea de insolvabilitate a debitorului urmărit;
i) efectuează orice alte acte sau operaţiuni prevăzute de dispoziţiile legale, aplicabile executării titlurilor executorii aparţinând băncilor.
Executorilor bancari le este strict interzis să efectueze acte de executare în temeiul unor titluri executorii aparţinând persoanelor fizice sau juridice, altele decât banca în care îşi desfăşoară activitatea.
Art. 11. - Executorii bancari îşi desfăşoară activitatea, exercitându-şi atribuţiile prevăzute la art. 10, pe întregul teritoriu al României.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executorii bancari rockybyt rockybyt Va rog sa ma lamuriti care este statutul executorilor bancari si care este diferenta dintre acestia si executorii judecatoresti. Sunt legali executorii ... (vezi toată discuția)
Executor bancar versus executor judecatoresc Luminita Muntean Luminita Muntean Buna ziua. As vrea sa stiu care este diferenta atunci cand se cumpara un imobil scos la licitatie de catre banca printr-un executor bancar sau atunci cand ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu in baza.. OANA GORAN OANA GORAN SE POATE FACE RETINERE PRIN INFIINTARE POPRIRE PE SALARIUL UNUI SALARIAT LA CEREREA BANCII IN BAZA UNEI DECLARATII A SALARIATULUI - CESIUNE A DREPTURILOR ... (vezi toată discuția)