avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul la somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul la somaj?

Anul trecut in octombrie am fost disponibilizata de la o firma. Mi-am depus dosarul de somaj in noiembrie, avand dreptul de somaj 9 luni. In februarie anul acesta m-am angajat pe perioada nedeterminata la alta firma, si am luat si 30% conform legii ca ajutor de somaj chiar daca eram angajata (a expirat in august acest drept). Din decembrie ne-a anuntat ca ne trimite acasa. Mai am dreptul la somaj?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:41, 21 Septembrie 2011
Nu. Urmatorul termen de referinta e acea luna februarie de cand v-ati angajat de la care trebuie sa treaca 12 luni de cotizare(de munca).
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

3. - Asadar perioadele care au fost utilizate pentru acordarea indemnizatiei anetrioare de somaj nu mai pot fi luate si acum in calcul.
- La data incetarii CIM, in decembrie 2011, veti avea numai 10 luni stagiu de cotizare la somaj eligibil deci va ma trebuie 2 luni.
- Aceste doua luni le puteti face daca incheiati un CIM pe perioada determinata de doua luni (cu 8 ore pe zi) si la incetarea sa de drept (art.56i din Codul muncii) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj a doua oara? petro pa petro pa am lucrat pana in 01.12.2009 dupa care am beneficiat de indemnizatie de somaj 12 luni iar in luna a 11 se somaj m-am angajat dar la01 02 2011 am fost ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Am un contract de munca pe durata dereminata care expira la data de 31.01.2011 si am fost anuntat ca va inceta cu art.56,lit.j Intrebarea este ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? brezan brezan Am 54 de ani si 34 de ani de munca. Din iulie 2009 pana in octombrie 2010 am fost in somaj. Din noiembrie 2010 pana in mai 2011 nu am avut loc de munca. Din ... (vezi toată discuția)