avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati de intarziere mai mari ca debitul
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati de intarziere mai mari ca debitul

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva sentinte/decizii (nr/data, poate chiar si text) prin care instanta admite cererea de acordare de penalitati de intarziere mai mari ca debitul. Miercuri e termenul si as vrea sa depun. Nu gasesc practica in acest sens. Mentionez ca sunt pe dreptul comun si indeplinesc toate cond pt acordarea penalit (contr, tot). Decat ca nu gasesc practica in acest sens. Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: roxana-fig , utilizator 15:53, 27 Septembrie 2011
nu este nevoie de nici o practica deoarece penalizarile pot depasi debitul neexistind o prevedere legala contrara.
a existat o exceptie si anume legea 469/2002 prin care penalizarile puteau depasi debitul doar daca se prevedea expres in contract.insa legea a fost abrogata in 2009 (sper sa nu gresec).

in consecinta, daca contractul dvs este incheiat dupa abrogarea legii 469 nu exista riscul ca instanta sa limiteze penalitatile la nivelul debitului, in lipsa unei clauze contractuale contrare.
Contractul a fost incheiat cat timp legea 469 era in vigoare, intentionat am specificat in contract ca penalitatile pot depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate. Dar, din pacate, oricate spete am citit, in absolut toate, instanta a limitat valoarea penalitatilor. De aia, mi-ar fi trebuit, macar una, in acest sens.
este imposibil ca instanta sa fi plafonat penalizarile in conditiile in care exista o clauza contrara in contract. nu ati citit ce trebuia.
cu toate astea... nici o solutie de admitere in totalitate ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari conform contractului Andrei T Andrei T stiu ca penalitatile nu pot fi mai mari decat debitul in sine, decat daca este prevazut in contract contrariul. am o clauza la contract care spune ca daca nu ... (vezi toată discuția)
Efecte abrogare lege dco dco un contract incheiat sub imperiul Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale nu prevede ca totalul penalitatilor poate ... (vezi toată discuția)
Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)