avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua!!!! Eu cu sotul meu vrem sa divortam de comun acord numai ca avem doi copii minori.... Se poate? Ca am citit ca daca exista copii minori nu putem de comun acord,,,, Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 22:18, 16 Octombrie 2011
Potrivit noului Cod civil se poate.Art.375 alin.2 va confera dreptul sa divortati la notar chiar daca din casatorie au rezultat copii minori.


Art. 375.
(1) Dacă soții sunt de acord cu divorțul și nu au copii minori, născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, ofițerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuințe comune a soților poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soților, eliberându-le un certificat de divorț, potrivit legii.
(2) Divorțul prin acordul soților poate fi constatat de notarul public și în cazul în care există copii minori născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, dacă soții convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.
Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soților privind exercitarea în comun a autorității părintești sau cel privind stabilirea locuinței copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5)
(3) Dispozițiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzător.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
andymaurul, utilizator
De la 1 oct de cand a intrat in vigoare noul cod civil, puteti divorta la notar sau ofiterul starii civile si daca aveti copii minori, insa trebuie sa fiti de acord in tot ( domiciliul copiilor, obligatia de intratinere, daca pastrati sau nu numele)
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
gi-jane2, moderator
Si cu custodia comuna cum se procedeaza.?.. El zice ca imi lasa mie copii. In cererea de divort de comun acord scriem si programul de vizita al copiilor sau putem scrie ca tatal poate vizita copii ori de cate ori doreste?
gi_jane2 a scris:

De la 1 oct de cand a intrat in vigoare noul cod civil, puteti divorta la notar sau ofiterul starii civile si daca aveti copii minori, insa trebuie sa fiti de acord in tot ( domiciliul copiilor, obligatia de intratinere, daca pastrati sau nu numele)


In speta data,doar la notar,nu si la ofiterul starii civile.Este aplicabil doar alin.2.din art.375 Cod civil.
Dupa cum veti conveni .Luati legatura cu un notar care va redacta documentele potrivit acordului stabilit intre dvs.si sot.

Alte discuții în legătură

Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)
Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)
Divort angelikelena angelikelena buna ziua am si eu o intrebare : unde as putea sa divortez mai usor si rapid si cat ar costa in cazul in care sotul nu este de acord?? mentionez k avem si o ... (vezi toată discuția)