avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort la notar

As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de comun acord si in privinta acestuia(custodie,adresa de domiciliu etc...)
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 10:39, 17 Ianuarie 2012
Codul civil:
Art. 376. - (1) Cererea de divort se depune de soti împreuna. Ofiterul de stare civila sau notarul public înregistreaza cererea si le acorda un termen de reflectie de 30 de zile.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), cererea de divort se poate depune la notarul public si prin mandatar cu procura autentica.
(3) La expirarea acestui termen, sotii se prezinta personal, iar ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, în acest sens, consimtamântul lor este liber si neviciat.
(4) Daca sotii staruie în divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
(5) Dispozitiile art. 383 alin. (1) si (3) se aplica în mod corespunzator. Daca sotii nu se înteleg asupra numelui de familie pe care sa îl poarte dupa divort ori, în cazul prevazut la art. 375 alin. (2), asupra exercitarii în comun a drepturilor parintesti, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si îndruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 374.
(6) Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se înteleg este de competenta instantei judecatoresti.
nu se poate divorta amiabil daca copilul este minor.Este necesara o actiune in justitie. Incredintarea monorului, pensia de intretinere si programul de vizitare se stabilesc numai de catre instanta de judecata.
As vrea sa stiu daca pensia alimentara se calculeaza la sal. sau la venituri, si daca acea norma de hrana se ia in calcul la stabilirea pensiei alimentare (sotul lucreaza in M.A.P.N.
eu.ro.lex a scris:

nu se poate divorta amiabil daca copilul este minor.Este necesara o actiune in justitie. Incredintarea monorului, pensia de intretinere si programul de vizitare se stabilesc numai de catre instanta de judecata.


Fals.
Codul civil:
Art. 375. - (1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberându-le un certificat de divort, potrivit legii.
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si în cazul în care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa îl poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa
divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea în comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
(3) Dispozitiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzator.

Contributia la intretinerea minorului se stabilieste in functie de venitul net constant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)
Divort prin acordul partilor- procedura rozaliaersek rozaliaersek Buna ziua,vreau sa divortez dar am 2 copii minori,de 13 respectiv 11 ani.Daca sotul ar fi de acord sa divortam si ar semna actele pentru divort ce se depun la ... (vezi toată discuția)
Divort Lorena13 Lorena13 Buna ziua Am o intrebare: Daca in urma unei casatorii a rezultat un copil minor, care va ramane la mama, unde se poate divorta cel mai usor? La Starea Civila ... (vezi toată discuția)