avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare din tara minori - perinti divortati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare din tara minori - perinti divortati

Buna ziua,

Va rog daca aveti timp sa ma ajutati cu o informatie. Doresc sa va prezint următoarea situaţie - sunt divorţată de 2 ani şi am doi copii minori, ambii sub 10 ani. Copii mi-au fost încredinţaţi mie. Am hotărâre definitivă şi irevocabilă. Tatăl nu a cerut în instanţă nici drept de vizită - a spus că ne înţelegem între noi atunci când el vrea să vadă copii.
Care este problema mea - fratele şi mama mea sunt plecaţi din ţară. Ei îmi trimit bani ptr a putea trăi aici. Dar, începând de anul viitor mi-au găsit şi mie loc de muncă în străinătate. Dilema mea este: dacă am sentinţă definitivă şi irevocabilă de încredinţare a minorilor pot pleca cu copii din ţară?
Am studiat site-ul celor de la paşapoarte şi pot să le fac paşaport, fără a fi nevoie de semnătura fostului soţ. Întrebarea este: pot ieşi cu ei din ţară fără semnătura lui? Depind de el cu ceva?
Precizez că în această vară el a fost plecat în concediu în străinătate şi m-a ameninţat că eu nu pot face acest lucru, acum sau altă dată, deoarece am nevoie de semnătura lui şi nu o voi căpăta niciodată.
Vă rog, ajutaţi-mă cu un sfat juridic, pentru a şti ce am de făcut. Aici îmi este greu să rămân: familia mea e plecată şi noi suntem foarte uniţi. Viaţa mea ar fi alta, împreună cu ei.
Cu recunoştinţă, vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: anca31 , utilizator 15:28, 11 Octombrie 2011
In baza sentintei l-e poti face pasaport copiilor si fara consimtamantul celuilalt parinte.
După cum am precizat în anunţul iniţial, ştiu că le pot face paşapoarte fără a fi nevoie de semnătura tatălui. Întrebarea mea era dacă pot ieşi cu ei din ţară.
O altă întrebare: - mai nou, după noul cod civil, dacă el doreşte să deschidă un alt proces, prin care să ceară custodie comună, eu nu pot pleca cu ei în afara ţării?
După cum am citit pe forum, acum e o excepţie acordarea custodiei unui singur părinte - asta înseamnă cu nu voi avea nici o şansă de a pleca cu copii din ţară? Vom avea amândoi custodia şi orice şansă de a pleca e 0?
Vă rog, am nevoie de răspunsul dumneavoastră.

Cu mulţumiri,
Anca31
Buna,eu am divortat in termenii noului Cod Civil,mai exact pe 05.octombrie.Avem doi copii minori si exercitam amandoi sotii" autoritatea parinteasca" pentru copii... adica, avem aceleasi drepturi asupra copiilor inclusiv acela de a iesi din tara fara acordul scris al celuilalt parinte(puteti iesi din tara fara acordul fostului sot si el deasemenea).Chiar daca am divortat conform noului Cod Civil copii mi-au fost incredintati mie iar tatal va plati pensie alimentara.Nu va mai speriati de termenul acesta "custodie comuna"...drepturile sunt aceleasi pentru ambii parinti
.Nu poate nimeni sa va interzica sa iesiti din tara cu copii.
Daca aveti hotarare veche de incredintare, puteti iesi din tara asa cum puteti face si pasaport.
Doamna fmaria, de unde exact aveti aceasta informatie ca puteti iesi din tara fara acordul celuilalt? Pentru ca nu e tocmai exacta. Incercati sa le faceti singura pasaport...
Copiii cum v-au fost incredintati, ca dupa Codul civil nu mai exista incredintare. Asa scrie, incredintati? Sau li se stabileste numai domiciliul?
Pensie s-a stabilit numai pentru tata?
poate m-am exprimat gresit cu"incredintati" mai corect era: copii au locuinta stabila la mama.
Da,.. pensie s-a stabilit numai pentru tata avand in vedere ca, copii locuiesc cu mine(se presupune ca eu vin cu tot venitul meu pentru intretinerea copiilor)

Alte discuții în legătură

Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului valentinabitca valentinabitca Sotul are custodia copilului, cum poate scoate copilul din tara? (vezi toată discuția)
Acord parinte pentru pasapoarte minori vip2you17 vip2you17 vreau sa plec in spania am doi copii de 9 si 5 ani fostul sot nu vrea sa-mi dea procura sa pot iesi din tara pt ca nu vrea el ce trebe sa fac copiii sint sub ... (vezi toată discuția)