avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general IMPORTANT! ANAF va transmite prin posta detalii despre ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

IMPORTANT! ANAF va transmite prin posta detalii despre stergerea penalitatilor

ANAF va transmite pana vineri, 15 octombrie, scrisori catre populatie si firme prin care va anunta ca penalitatile vor fi sterse daca datoriile si dobanzile de intarziere catre bugetul de stat vor fi achitate pana la finele anului, potrivit unui ordin emis de Ministerul Finantelor Publice.

Fiscul va anunta prin Posta populatia si firmele de stergerea penalitatilor, daca achita datoriile pana la sfarsitul anului.

Notificarile vor fi trimise contribuabililor care inregistrau restante la bugetul statului la 31 august 2011.

Statul va anula penalitatile de intarziere, precum si jumatate din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca principalul si dobanzile aferente acestora sunt stinse prin plata sau compensate pana la finele anului.

Pentru contribuabilii care vor achita datoriile principale pana la jumatatea anului viitor, se va aplica o reducere de 50% a penalitatilor de intarziere, precum si o diminuare cu 25% a majorarilor de intarziere.

Persoanele care nu au fost notificate privind posibilitatea stergerii datoriilor se pot adresa organelor fiscale pentru clarificarea situatiei.

Facilitatile prevazute nu se acorda pentru obligatiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

Obligatiile fiscale pentru care se pot acorda facilitati fiscale sunt cele administrate de ANAF, precum contributii sociale, impozite si TVA.

Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile mentionate sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

De la jumatatea anului trecut, a fost eliminat din Codul Fiscal termenul "majorare de intarziere" si a fost pastrat doar cel de "penalitate de intarziere".

Pentru platile restante firmele si populatia platesc atat o dobanda, cat si o penalitate de intarziere, care este calculata in functie de perioada cu care a fost depasit termenul de scadenta.

Pentru fiecare zi cu care a fost depasit termenul de plata se calculeaza o dobanda de 0,04% din suma datorata si nicio suma penalizatoare pentru primele 30 de zile de intarziere.

Penalitatea creste la 5% din suma totala daca datoria este achitata in urmatoarele 60 de zile, iar pentru cele care depasesc termenul de 90 de zile penalitatea ajunge la 15% din totalul obligatiilor de plata. Sumele nu sunt cumulative.

Pana la jumatatea anului trecut, companiile plateau doar o majorare de intarziere, de 0,1% pe zi din obligatia de plata.

"Sper sa aplice cat mai multi agenti economici la aceasta facilitate, in asa fel incat arieratele pe care le inregistreaza sa fie diminuate in mod considerabil pana la sfarsitul anului", a declarat presedintele ANAF, Sorin Bejnar.

Oficialul ANAF a aratat ca suma datorata de companii se ridica la circa 14 miliarde de lei la finele lunii august, iar daca aceasta va fi achitata in integralitate pana la finele anului, vor fi sterse penalitati de 1,5-2 miliarde de lei.

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:09, 13 Octombrie 2011
Gabrielle Monique a scris:


Oficialul ANAF a aratat ca suma datorata de companii se ridica la circa 14 miliarde de lei la finele lunii august, iar daca aceasta va fi achitata in integralitate pana la finele anului, vor fi sterse penalitati de 1,5-2 miliarde de lei.... credeti ca e realista aceasta afirmatie (presupunere) a "oficialului" si aceasta "facilitate"?

... e posibil ca o firma care nu poate plati/n-a platit mai nimic de la 01.01.2006 (in cinci ani jumate) sa plateasca in integralitate ACUM, in 2 luni jumate, debitele acumulate si dobanzile aferente (imeeense!) ca sa "beneficieze" ("sterse penalitati") de o "reducere" din "suma datorata" de aprox. 10-15%:stunned: (din cifrele aratate de "oficial")?


Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2011
jeorj, utilizator
Desi de foarte multi ani m-am lovit de aceste dobanzi/penalitati, niciodata nu am reusit sa pricep principiul lor de functionare. Mergeam azi la administratie, cineva se uita in fisa si imi spunea ca am de platit x lei, achitam pe loc acea suma iar dupa trei zile mai apareau alti lei...

Oricum, eu nu cred ca vor rezolva mare lucru cu asta pentru ca "grosul" datoriilor nu o reprezinta penalitatile ci dobanzile (dupa 1 iulie 2010 majorarile de intarziere de 0,1% s-au preluat in coloana dobanzilor).
Asta pentru ca statul este cel mai mare CAMATAR.Platesti,crezi ca esti la zi,si de fapt nu,ca trebuiau platite majorarile,dobanzile si penalitatile care inca nu erau instituite.....
Cumva in aceste scrisori va aparea si datoria catre CASMB?
Lulica a scris:

Desi de foarte multi ani m-am lovit de aceste dobanzi/penalitati, niciodata nu am reusit sa pricep principiul lor de functionare. Mergeam azi la administratie, cineva se uita in fisa si imi spunea ca am de platit x lei, achitam pe loc acea suma iar dupa trei zile mai apareau alti lei...


nici nu cred ca e ceva de priceput...

eu am solicitat in cateva randuri unor "inspectori" (chiar si unor angajati IT de la "fisc") refacerea calculelor dobanzilor, penalitatilor si a modului de stingere a lor in momentul in care se fac plati de catre contribuabili, MANUAL ("cu pixu'") CONFORM PREVEDERILOR LEGALE ale fiecarei perioade... "cu cartea in fata!", cum lucreaza (calculeaza) si un contribuabil...

... majoritatea nu "s-au bagat", aruncand o generalitate din aia, cum ca "programu'" de calculator calculeaza(!) "conform legii"... si insirate niste clisee cu codul de procedura fiscala, vechimile si nu stiu mai ce, pe care le stim cu totii...

... am gasit pe unu' cu curaj care a "pus mana pe pix", dar... dar, dar... a ajuns la alte rezultate (decat ale calculatorului):stunned:

... cred ca daca mai incearca unu' ("cu pixu'"), l-ar contrazice pe primu', si bineinteles si "pe calculator":))

... misteru' e in "programu'" ala de calculator ("cutie neagra" pentru toata lumea, inclusiv pentru functionarii fiscului)...
foarte probabil conceput in asa fel (pe baza unui ordin anaf, nepublicat in monitorul oficial!!!) sa faca imposibila orice verificare manuala...

adica sa nu se poata "expertiza" sumele...:stunned:

... si instrument de suprataxare a contribuabililor, victime (chipurile) ale programului de computer (care cica, "stinge" "conform legii"(???))...

putini contribuabili gandindu-se ca in spatele "programului" a fost/este o mana de om...

Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
jeorj, utilizator

Alte discuții în legătură

Scutire plata penalitati tva coca_ab coca_ab in incercarea de a profita de legea data de scutire plata penalitati la tva,am fost azi la finante sa vad de ce scutire beneficiez.Am o datorie principala de ... (vezi toată discuția)
Scutire penalitati la firme,daca se face plata datoriilor pana la 31 decembrie. getic2000 getic2000 Buna ziua,nu stiu daca am inteles bine din ce a zis domnul Boc intr-o zi la televiziune legat de scutirea de plata a penalitatilor firmelor daca se platesc ... (vezi toată discuția)
Opcnas 894/2011 – aplicarea art. xi din og 30/2011 (anulare penalitati de intarziere) si reglementarea unor masuri financiar-fiscale  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 787/07.11.2011, a fost publicat Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 894/2011 privind ... (vezi toată discuția)