avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general IMPORTANT! ANAF va transmite prin posta detalii despre ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

IMPORTANT! ANAF va transmite prin posta detalii despre stergerea penalitatilor

ANAF va transmite pana vineri, 15 octombrie, scrisori catre populatie si firme prin care va anunta ca penalitatile vor fi sterse daca datoriile si dobanzile de intarziere catre bugetul de stat vor fi achitate pana la finele anului, potrivit unui ordin emis de Ministerul Finantelor Publice.

Fiscul va anunta prin Posta populatia si firmele de stergerea penalitatilor, daca achita datoriile pana la sfarsitul anului.

Notificarile vor fi trimise contribuabililor care inregistrau restante la bugetul statului la 31 august 2011.

Statul va anula penalitatile de intarziere, precum si jumatate din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca principalul si dobanzile aferente acestora sunt stinse prin plata sau compensate pana la finele anului.

Pentru contribuabilii care vor achita datoriile principale pana la jumatatea anului viitor, se va aplica o reducere de 50% a penalitatilor de intarziere, precum si o diminuare cu 25% a majorarilor de intarziere.

Persoanele care nu au fost notificate privind posibilitatea stergerii datoriilor se pot adresa organelor fiscale pentru clarificarea situatiei.

Facilitatile prevazute nu se acorda pentru obligatiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

Obligatiile fiscale pentru care se pot acorda facilitati fiscale sunt cele administrate de ANAF, precum contributii sociale, impozite si TVA.

Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile mentionate sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

De la jumatatea anului trecut, a fost eliminat din Codul Fiscal termenul "majorare de intarziere" si a fost pastrat doar cel de "penalitate de intarziere".

Pentru platile restante firmele si populatia platesc atat o dobanda, cat si o penalitate de intarziere, care este calculata in functie de perioada cu care a fost depasit termenul de scadenta.

Pentru fiecare zi cu care a fost depasit termenul de plata se calculeaza o dobanda de 0,04% din suma datorata si nicio suma penalizatoare pentru primele 30 de zile de intarziere.

Penalitatea creste la 5% din suma totala daca datoria este achitata in urmatoarele 60 de zile, iar pentru cele care depasesc termenul de 90 de zile penalitatea ajunge la 15% din totalul obligatiilor de plata. Sumele nu sunt cumulative.

Pana la jumatatea anului trecut, companiile plateau doar o majorare de intarziere, de 0,1% pe zi din obligatia de plata.

"Sper sa aplice cat mai multi agenti economici la aceasta facilitate, in asa fel incat arieratele pe care le inregistreaza sa fie diminuate in mod considerabil pana la sfarsitul anului", a declarat presedintele ANAF, Sorin Bejnar.

Oficialul ANAF a aratat ca suma datorata de companii se ridica la circa 14 miliarde de lei la finele lunii august, iar daca aceasta va fi achitata in integralitate pana la finele anului, vor fi sterse penalitati de 1,5-2 miliarde de lei.

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:09, 13 Octombrie 2011
Este valabil si pt. firmele in insolventa sau dizolvate la ORC ?
nicsitra a scris:
Daca o firma si-a achitat datoria principala acum multa vreme, insa au ramas dobanzi si penalitati neachitate, trecute in contul special de dobanzi si penalitati; dat fiind faptul ca nu mai are datorii principale aceste dobanzi vor fi si ele sterse conform acestui ordin sau nu?


Conform art 3 din Ordinul 2604/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale:

(1) Prin obligatii fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se intelege:
a) obligatii fiscale care sunt individualizate in declaratiile fiscale ale contribuabilului depuse pana la data de 31 august 2011 si/sau decizii de impunere emise si comunicate contribuabilului pana la aceasta data, pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;
b) obligatii fiscale individualizate in inscrisuri care constituie titluri de creanta comunicate contribuabilului pana la data de 31 august 2011, pentru obligatiile fiscale stabilite de directiile de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
(2) Prin dobanzi aferente obligatiilor principale, conform art. 2, se intelege si cota de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de dobanda a acestora.
(3) Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile prevazute la art. 2 sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006-30 iunie 2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire plata penalitati tva coca_ab coca_ab in incercarea de a profita de legea data de scutire plata penalitati la tva,am fost azi la finante sa vad de ce scutire beneficiez.Am o datorie principala de ... (vezi toată discuția)
Scutire penalitati la firme,daca se face plata datoriilor pana la 31 decembrie. getic2000 getic2000 Buna ziua,nu stiu daca am inteles bine din ce a zis domnul Boc intr-o zi la televiziune legat de scutirea de plata a penalitatilor firmelor daca se platesc ... (vezi toată discuția)
Opcnas 894/2011 – aplicarea art. xi din og 30/2011 (anulare penalitati de intarziere) si reglementarea unor masuri financiar-fiscale  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 787/07.11.2011, a fost publicat Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 894/2011 privind ... (vezi toată discuția)