avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare in munca persoana handicap grad II
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare in munca persoana handicap grad II

Buna ziua,

As dori sa stiu daca o persoana cu handicap de gradul II poate fi incadrata in munca si in ce conditii ? Persoana respectiva pierde indemnizatia lunara daca se angajeaza, chiar daca va lucra cu timp partial, de 2 ore ( si salar de incadrare - minimul pe economie, aferent timpului de lucru ) ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:10, 4 Iulie 2012
Persoana cu handicap gradul II (grav) poate lucra, beneficiind de scutire de impozit la salariu.
Atentie, daca e vorba de invaliditate gradul II atunci persoana nu are dreptul sa se angajeze sau pierde indemnizatia pe care o primeste.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Dar daca inca nu s-a emis decizia de Pensionare pe caz de boala? Poate munci?
Dosarul de pensie de invaliditate contine "adeverinţa din care sã rezulte data încetãrii plãţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupã caz, adeverinţã din care sã rezulte data încetãrii calitãţii de asigurat (original)", conform HG nr. 257/2011, art.76.

Legea nr. 263/2010
ART. 104
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevãzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitatã.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupã caz, emisã în condiţiile prevãzute de prezenta lege, şi se acordã de la data înregistrãrii cererii.
(3) În funcţie de elementele specifice fiecãrei categorii de pensie, pensiile se acordã şi de la o altã datã, dupã cum urmeazã:
a) de la data încetãrii plãţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã sau, dupã caz, de la data încetãrii calitãţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevãzuţi la art. 6 alin. (2), dacã cererea a fost înregistratã în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate;


Pensia de invaliditate gr.I si II nu se poate cumula cu alte venituri.

Daca se obtin venituri pana la primirea deciziei de pensie de inveliditate gr.I sau II, atunci pensia se va plati doar de la data incetarii obtinerii acelor venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunerea dosarului de pensionare stelyan stelyan buna ziua...as dori un raspuns la o intrebare daca sunteti amabili....sotia s/a pensionat medical incepind cu data de 24-01-2011.....dar pentru a depune ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com Buna ziua Avem un angajat care s-a pensionat pe caz de boala cu gradul I dupa ce a avut un an de zile medical. Azi a adus decizia de pensionare ce are data ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa concediu medical - cadru didactic Lelia6 Lelia6 Buna ziua, Lucrez in invatamant, sunt profesor si am nevoie de un raspuns. Am CM ( 18o de zile ) pana in data de 31 octombrie 2014. Vreau sa imi depun ... (vezi toată discuția)