avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Achizitie masina pe firma - deductibilitatea ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Achizitie masina pe firma - deductibilitatea cheltuielilor

Doresc achizitia unui automobil pe firma, care va fi utilizat pentru livrarea de marfuri catre clientii firmei. Este deductibila aceasta cheltuiala si combustibilul care va fi consumat lunar? Am inteles ca achizitia unei masini se realizeaza cu plata TVA fara drept de deducere?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:43, 23 Octombrie 2011
1. Codul fiscal prevede la art. 21 litera t:

In perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.



Deci va incadrati la exceptii, atata timp cat cheltuielile sunt efectuate in scopul obtinerii de venituri, iar deplasarea se face tocmai in acest scop.

2.In cazul unui autoturism destinat exclusiv transportului de persoane, utilizat exclusiv pentru deplasarea angajatului la locul de desfasurare a activitatii, cheltuielile cu combustibilul si TVA sunt deductibile daca se face dovada ca autoturismul este utilizat exclusiv pentru transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii si doar in situatia in care exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport si exista un acord intre angajator si angajat prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport.
Utilizarea exclusiva a autoturismului pentru transportul angajatului va rezulta din foile de parcurs.

Pentru un autovehicul cu greutatea sub 3,5 tone, care poate fi utilizat atat pentru transportul de marfa, cat si pentru transportul muncitorilor persoane (pentru transportul muncitorilor la si de la locul de munca), in general, nu se deduce TVA-ul.

Exceptie fac vehiculele care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.



Societatea isi poate exercita dreptul de deducere aferenta achizitiei autovehiculului si combustibilului destinat utilizarii acestuia in urmatoarele conditii:
- autoturismul este utilizat in folosul operatiunilor prevazute la art. 145 din Codul fiscal,
- pentru taxa datorata sau achitata aferenta autoturismului societatea detine o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;
- pentru taxa datorata sau achitata aferenta carburantilor deducerea taxei poate fi justificata si cu bonurile fiscale emise conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.

[ link extern ] ...

Puteti achizitiona autoturismul si deduce toate cheltuielile daca Dvs. considerati ca va incadrati la exceptii.
Activitatea de transport al bunurilor la clienti poate fi echivalata cu cea de curierat? In felul acesta, s-ar putea considera foarte corect ca masina este utilizata pentru curierat, deci incadrandu-se in lista exceptiilor.

Nu inteleg utilitatea, pentru mediul de afaceri, de a nu fi deductibila TVA pentru autoturismele sub 3,5 tone (indiferent de utilizarea lor). De ce aceasta piedica in derularea activitatilor economice?

Daca firma achizitioneaza masina in vederea extinderii activitatii derulate, exista o scutire de impozit pentru acest profit reinvestit? Cum se va deduce, dpdv contabil, cheltuiala cu autoturismul?
1.Eu cred ca dupa ceea ce spuneti va incadrati la exceptii.
2. Nu sunt in masura sa va raspund eu la aceasta intrebare. Speram ca incepand cu anul 2012 sa nu mai fie mentinute aceste limitari ale cheltuielilor.
3.Nu exista scutire a profitului reinvestit. Calculati lunar amortizarea mijlocului fix si o treceti pe cheltuieli deductibile.
Va multumesc pentru raspunsuri. Si eu apreciez la fel ca dvs si sper sa avem dreptate, iar organele fiscale sa considere o deducere normala/valabila.

Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
ContSters156394, utilizator
Pct 3 - pe ce perioada trebuie calculata amortizarea si incadrata proportional in fiecare luna?
Pot opta pentru orice numar de luni, sau macar de ani?

Si nu in ultimul rand, recomandati o alta varianta mai buna (pentru firma) de a achizitiona o masina si a o folosi in modul descris?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Achizitie autoturism oroszstefan oroszstefan Buna ziua, Ca diriginte de santier ma ocup de verificarea multor santiere de constructii in toata tara.Care sunt conditiile de trecere pe cheltuieli a unui ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli combustibili + tva deductibili cheltuieli lumi71 lumi71 O unitate asigura transport cu masina de serviciu pentru fiecare salariat in parte (fiecare salariat are o masina de serviciu cu care se deplaseaza la servici) ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea pentru autoturisme saaa saaa Din OUG noua imi poate spune cineva ce anume se deduce legat de autourismele de serviciu? Intr-o parte am inteles ca nu se mai deduce nimic, azi am citit ce ... (vezi toată discuția)