avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Un angajat a furat combustibil de la societatea in care lucra. Se poate face cercetarea diciplinara si pe urma dat afara disciplinar in aceeasi zi in care angajatorul a aflat de fapta sa? Sau trebuie sa se mai astepte cateva zile pana angajatul si angajatorul culeg tot felul de dovezi si motive in favoarea fiecaruia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 8 Noiembrie 2011
Puteti trece direct la efectuarea cercetarii disciplinare , in codntiile prevazute de lege ... in fata comisiei , vor avea timp sa-si prezinte dovezile in apararea lor ...
Trebuie efectuata cercetarea disciplinara si ca sa fie corecta nu poate fi facuta in aceiasi zi. In baza referatului intocmit de persoana care a constatat fapta sau de superiorul salariatului, salariatul va fi convocat in cadrul comisiei de cercetare disciplinara la o anumita data si ora anuntata unde va avea dreptul sa fie ascultat sa se foloseasca de orice argument in favoarea sa.
Decizia finala va fi luata de angajator in functie de concluziile comisiei, dar si tinand cont de imprejurarile in care fapta a fost savarsita (daca afost pus sa sustraga?), gradul de vinovatie a salariatului, consecintele abaterii disciplinare, comportarea generala in serviciu a salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Se voar respecta prevederile codului muncii, art.247-252) corobat cu prevederile Regulamentului intern.
In vederea concedierii pe motive de abateri disciplinare, in conformitate cu art. 251 alin. 1 din Codul Muncii, angajatorul are obligatia de a efectua cercetarea disciplinara prealabila a salariatului. In acest sens se va convoca salariatul in vederea cercetarii cauzelor care au dus la abatarea imputata, precum si sanctiunea aplicabila. In plus, legea prevede ca in textul convocarii pentru cercetarea disciplinara prealabila se va arata "obiectul, data, ora si locul intrevederii." Avand in vedere ca legea trebuie aplicata intocmai si nu dupa bunul plac al angajatorilor sau a unor persoane cu aere de mari inspectori de resurse umane va atrag atentia ca, pentru a nu exista lacune in documentele prezentate in cazul unei contestari a deciziei de concediere, va trebui sa desemnati o persoana imputernicita sau o comisie care sa efectueze cercetarea disciplinara prealabila.

Avand in vedere ca angajatul are dreptul de a formula si de a sustine aparari in dovedirea nevinovatiei sau a gradului mai redus (decat cel imputat) de vinovatie, este recomandabil ca intre momentul incunostiintarii angajatului si cel al efectuarii cercetarii sa existe un termen rezonabil pentru ca angajatul sa se poata pregati in acest sens.

Acuzatia de furt din avutul societatii reprezinta o acuzatie grava care, iar daca in urma cercetarii disciplinare prealabile este dovedita poate atrage raspunderea penala a celui inviuit. In aceasta situatie documentele ce au stat la baza cercetarii disciplinare prealabila vor constitui parte la dosarul penal al cauzei. Acesta este un motiv, zic eu, suficient de puternic pentru a va indemna sa faceti o cercetare si o culegere de informatii si documente atent selectionate pregatindu-va astfel si pentru un eventual proces penal intentat celui invinuit.
NU se poate face cercetarea disciplinara prealabila fara a lasa posibilitatea persoanei invinuite sa se apere. NU e corect, nu e legal, nu e moral. Ar reprezenta un abuz din partea angajatorului. Ar insemna ca persoana invinuita (printr-o analogie cu legea penala) are in acel moment calitatea de inculpat. Ori, pana la definitivarea cercetarii disciplinare PREALABILE (de aia i se spune prealabila) nu poate avea aceasta calitate. Chiar si in desfasurarea unei cercetari d.p.d.v. penal exista o prima faza in urma careia se stabileste inceperea sau neinceperea urmaririi penale a celui invinuit.

Sunt foarte curios la ce anume se referea dl Vasile (freelis) cand spunea ca "vor avea timp sa-si prezinte dovezile in apararea lor". Dupa ce se incheie cercetarea disciplinara si anagajtorul emite o decizie de concediere pe motivul "furt din avutul societatii"???
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Eu am procedat in felul urmator:
In data de 27.10.2011 am trimis catre respectivul angajat prin posta cu confirmare de primire o notificare prin care ii ceream sa vina la sediul societatii noastre in maxim 5 zile calendaristice de la data primirii respectivei notificari, dar nu mai tarziu de data de 14.11.2011, pt a-si clarifica situatia.
Astazi, 01.11.2011, am primit de la acesta un concedu medical de 5 zile(27.10.2011-31.10.2011).Chiar ma temeam ca va recurge la CM, pt ca din cate stiu eu nu prea pot face nimic cat timp imi vin CM de la el. Si ma astept sa imi mai trimita.
Bineinteles ca seful meu e foarte nervos pe situatie: dupa ce ca a fost furat, acum mai trebuie sa si plateasca concediile medicale.
Nu pot face chiar nimic impotriva acestor CM? Nu exista un termen limita, in care angajatul ar trebui sa prezinte in timp util CM catre angajator? El l-a prezentat dupa 4 zile calendaristice. Care este legea ce reglementeaza acest lucru?

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca ranya ranya am un salariat care din 15 martie nu a mai venit la munca, a spus ca este bolnav si va veni, ne-a dus cu vorba din saptamana in saptamana si din zi in zi. A ... (vezi toată discuția)
Concediere danidaniela3 danidaniela3 Buna seara, Am un agajat care nu s-a przentat la lucru de 2 luni .I-am trimis 2 adrese prin care ii solicitam prezenta la sediul unitatii in vederea ... (vezi toată discuția)