avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna seara,
Am un agajat care nu s-a przentat la lucru de 2 luni .I-am trimis 2 adrese prin care ii solicitam prezenta la sediul unitatii in vederea clarificarii situatiei si....nici un raspuns.
in acest caz am inteles ca,trebuie ca,seful direct sa-i faca un referat si in baza acestuia sa-i desfac contractul de munca,.
Ma poate ajuta cineva cu articolul din CM?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 20:41, 28 Aprilie 2010
art 61 litera a din Codul Muncii, faceti decizie desfacere in 2 exemplare si un exemplar il trimiteti in maxim 5 zile de la data deciziei prin posta cu confirmare de primire la adresa respectivului. Inainte de desfacere, in cartea de munca se trece si suspendat contract de munca ptr absente nemotivate, de la data de la care este absent nemotivat..., cf referat nr.... din .....!

Nu aveti ptr ce!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Aprilie 2010
BIANCA IRINA, utilizator
multumesc!
1. Nu e chiar asa de simplu!
2. Pana la emiterea deciziei de concediere cu art.61,lit.a) din Codul muncii e un drum mai lung.
3. Cititi art.263-268 din Codul muncii.
4. Eu va redau art.75 din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.
(4) In cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, precum si orice date concludente dupa care sa se poata stabili existenta sau inexistenta vinovatiei. Ascultarea si verificarea apararilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (4) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea urmatoarelor aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(7) Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sanctiuni disciplinare dupa finalizarea cercetarii.
(9) Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese verbale.
(10) La stablirea sanctiunii se va tine seama de cauzele si gravitatea faptei, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, gradul de vinovatie al salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(11) In baza propunerii comisiei de disciplina angajatorul va emite decizia de sanctionare.

ok,stiam de ancheta dar in cazul nostru acest salariat are aproape 90 de zile de neprezentare la lucru,nu raspunde la telefon ,la adresele trimise....ce putem face?
Legea nu face asemene distinctii...D-nul Valeriu are perfecta dreptate...daca veti proceda alfel riscati sa va dea in judecata si sa castige...#-o

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca ranya ranya am un salariat care din 15 martie nu a mai venit la munca, a spus ca este bolnav si va veni, ne-a dus cu vorba din saptamana in saptamana si din zi in zi. A ... (vezi toată discuția)
Concediere - absente nemotivate vidiva vidiva cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ? Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate ... (vezi toată discuția)