Am cumparat o casa in Iun 2011 cu teren intr-un ansablu rezidential , vanzatorul fiind persoana fizica. Dupa ce am terminat de amenajat locuinta am vrut sa amenajez gradina de 100 mp si sa plantez cativa pomi fructiferi.
Aici surpriza. Sub un strat de aproximativ 10 cm se afla blocuri de beton. Am solicitat firmei care se ocupa cu administrarea ansamblului pentru a-mi sparge betoanele. Au incercat cu un picamer si dupa ce au reusit cu greu sa-i scoata varful din beton deoarece se blocase, au plecat si m-au lasat in continuare cu betoanele in curte. Exista o portiune in curte unde balteste zile intregi apa deoarece nu are unde sa se scurga.
Am aflat ulterior ca in zona au fost niste grajduri pe care dezvoltatorul le-a daramat si a construit case dar fara a curata si fundatiile acestor grajduri.
Imi puteti spune ce trebuie sa fac ? As dorii o rezolvare pe cale amiabila , decat sa ma judec cu vanzatorul. In caz ca pe cale amiabila nu se poate , am vreo sansa de a castiga procesul cu vanzatorul ? Nu am intentia de a avea pamant arabil, dar macar sa pot planta pomi si de a avea un drenaj al apei.
Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez.
Multumesc,
Sunt foarte curios ce raspunsuri veti primi si, mi ales, as dori sa stiu solutia data de catre instanta, in cazul in care veti deschide o actiune in justitie.
Din punctul meu de vedere nu va ramane decat sa va angajati o firma care sa va rezolve terenul, iar in instanta aveti sanse minime de castig.
Din punctul meu de vedere este important și cum a fost evidențiată proprietatea în contractul de vânzare-cumpărare, adică: casă+ teren sau casă + grădină/livadă...etc.
În al doilea rând, este obligatoriu să estimați prejudiciul adus: costuri muncitori, materiale...
Dacă realizati estimarea prejudiciului, având în vedere că vânzătorul este o persoană fizică care nu este comerciant ( așa reiese din situația expusă de dvs),nu ar fi necesară o procedură prealabilă de conciliere directă, dar chiar și așa ar fi bine să îl somați asupra prejudiciului, expunând situația creată, după aceea urmănd să îl acționați în justiție.