avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt obligata sa ofer angajatorului datele cu caracter ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt obligata sa ofer angajatorului datele cu caracter personal ale rudelor?

Buna ziua,

Azi, un reprezentant al angajatorului, avand functia de Manager Securitatea Informatiilor mi-a cerut sa completez un formular cu foarte multe date cu caracter personal. In ceea ce ma priveste am oferit informatiile cerute care se refereau la locurile de munca pe care le-am mai avut, studii, etc. Insa mi s-a cerut sa mai spun daca am fost sau nu plecata in strainatate, in ce perioada si unde. Apoi, fiindca nu sunt casatorita, mi s-au cerut sa declar daca sunt in concubinaj, sau celibatara si sa declar informatii despre partener, cum ar fi: nume, ocupatia, nr tel. adresa e-mail, daca are antecedente penale, amenzi, etc, etc. Acelasi lucru despre frati sau surori. Nu mai tin minte toate intrebarile, dar stiu ca formularul avea vreo 5-6 foi.
La datele care priveau alte persoane decat subsemnata am mentionat ca refuz sa ofer informatii.
L-am intrebat pe managerul respectiv la ce sunt necesare aceste date si mi-a spus ca urmeaza sa elibereze o autorizatie referitoare la secretul de serviciu parca, pe care, daca nu o am, nu-mi voi mai putea desfasura munca. Cu alte cuvinte, fara aceasta autorizatie vor fi nevoiti sa dispuna mutarea mea pe o functie care nu presupune accesul la secrete de serviciu. Functia mea este de Inspector Resurse Umane, iar firma la care lucrez are ca obiect de activitate asigurarea de servicii de paza si protectie.
Este posibil sa fiu schimbata din functie, sau eventual concediata, in cazul in care nu exista o functie compatibila cu pregatirea mea in firma, doar pentru ca am refuzat sa declar date cu caracter personal ale fratelui, prietenului, etc?
Cel mai recent răspuns: Monica D , utilizator 18:30, 14 Februarie 2012
Desi pare mai mult o sclifosenie, este posibil ca societatea sa efectueze paza unor institutii cu o supraveghere mai stricta dar, cu greu cred ca veti avea acces la date secrete de stat. Probabil pentru a se cunoaste daca puteti fi o persona santajabila.Daca acelea erau conditiile pentru angajare probail ca nu va vor accepta fara completarea formularului respectiv.
Personal cred ca este mai mult o fita.
Nu se pune problema daca ma vor accepta sau nu, pentru ca sunt angajata la aceasta firma de mai bine de 5 ani. Intrebarea mea era daca au dreptul sa ma concedieze sau sa dispuna repartizarea mea pe alta functie, in conditiile in care eu refuz sa dau acele date.
Multumesc.
Daca lucrati de asa mult timp, fara asa zisa autorizatie, in cazul in care vi se va cere schimbarea functiei o puteti contesta. Daca nu a intervenit nimic spectaculos in activitatea dvs. nu va pot cere schimbarea functiei doar pentru necompletarea fisei respective.Pentru o astfel de abordare si o astfel de conditie pentru continuarea activitatii este necesara o justificare justa.
Va multumesc din suflet pentru raspuns.
Nu am nicio calitate, decat de abonat al avocatnet, dar poate ar fi bine de stiut pentru noi cei care suntem angajati, care ne sunt drepturile si pana la ce nivel avem obligatia furnizarii unor date personale, asa ca acest Manager cu Securitatea Informatiilor ar trebui sa spuna conform carei legi un angajat trebuie sa spuna si cat lapte a supt cat a fost alaptat, atata timp cat nu are acces la date TOP SECRET. Uneori am senzatia ca in aceasta perioada dificila dpv economic se forteaza nota mult prea mult, pentru a gasi nod in papura angajatilor, fie pentru a le putea micsora salariile, fie pentru a-i concedia.

Alte discuții în legătură

Spor pentru gestionarea unor informatii clasificate deli_andra76 deli_andra76 Buna ziua! Imi puteti spune daca este legala acordarea unui spor pentru gestionarea unor informatii nationale clasificate nivelul \\"secret\\"unei secretare a ... (vezi toată discuția)
Camere video, gdpr Stefan19888 Stefan19888 Imi puteti spune daca , Presedintele asociatiei de proprietari are voie sa adiba acces Nemijlocit si oricand vrea el , sub diverse pretexte , la mediul de ... (vezi toată discuția)
Intrebare julien_slbz julien_slbz expedierea corespondentei prin posta intra sub incidenta OUG 3472006 ? Multumesc (vezi toată discuția)