avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Judecatori impartiali sau simpli agenti ai Statului?
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Judecatori impartiali sau simpli agenti ai Statului?

Cum sa dea judecatorul o hotarare impotriva Statului care il plateste? La randul sau, justitiabilului nu mai poate avea incredere in actul de justitie, in conditiile in care, cel care imparte dreptatea, este salariatul uneia dintre parti.

Mai multe pe link-ul:

[ link extern ]
Controversat subiect... citez o afirmatie " Magistratii nu pot face politica monetara a tarii" .... Oare ei fac politica monetara sau sanctioneaza abuzurile celor care incalca legea sau legifereaza fara respectarea Constitutiei ?!
Personal, consider ca este o ilizie ieftina ...si o scuza fata de client ...daca vorbim de aspectul speculativ al avocatului de a considera ca a pierdut un anume proces (ex. contestatia unui pv. de contraventie..) pe fondul ca '' magistratii si pers. auxiliar sunt platiti din bani pub. deci din acele pv. de contraventie...daca ne raportam la exemplu...
Magistratii din familia mea, sunt de o alta parere si invinuiesc pe ''acei avocati'' slab pregatiti care nu aduc suficiente dovezi ori isi inteleiaza in mod gresit actiunea....
Asta nu descurajeaza pe nimeni sa isi urmareasca interesul sau sa lupte pentru o justa si echitabila judecata, daca se constata un abuz din partea organului emitent ...ajungand cu nemultumira pana la CEDO...
Practica o dovedeste, in sensul ca sunt magistrati care refuza sa aplice ''legeaa in mod corect''....insa asta nu ingradeste cu absolut nimic pe respectivul justitiabil sa conteste la instantele ierarhic superioare ajungand intr-un final la CEDO...
concluzia ar fi ca rebuie sa avem mai multa incredere in actul de justitie... si sa gandim pozitiv :)
Exista judecatori impartiali si unii mai putin impartiali, ceea ce e discutabil. Problema majora este nerespectarea legii si '' suprematia judecatorilor'' cararora nu li se poate face nimic in caz ca 'gresesc' vadit. Atat timp cat recuzarea sau plangerea la CSM nu are nici un efect, judecatorii fac legea, nu o aplica.
Daca are educatie, constiinta si respect fata de semenii sai si daca va intelege ca statul suntem noi contribuabilii nimic nu o sa-l poata indoi si n-o sal abata din drum.

Dupa parerea mea, nu cred ca judecatorii, indiferent cat de capabili/incapabili profesional sunt, ar avea in vedere - la judecarea cauzelor- faptul ca sunt agenti ai Statului.
Daca tot ne dam cu parerea despre judecatori incerc si eu sa fac un clasament:
1. judecatori pregatiti si altii mai putin pregatiti;
2. judecatori "varza"- subiectivi, aroganti si slab pregatiti- care nu fac cinste profesiei de magistrat;
3. impartiali - care se dedica profesiei- acestia fiind pe cale de disparitie.
Am cateva "perle" de astfel de judecatori intalniti in cauzele pe care le-au avut de solutionat si in care eu am fost parte sau aparatorul uneia din parti. In curand am sa public astfel de hotarari pentru a afla si colegii avocati sau justitiabili cu cine au de-a face.
Nu cred ca cea mai buna solutie a justitiabililor ar fi sa ajunga cu litigiile la CEDO . Cred ca ar trebui inlaturati din sistem judecatorii incompetenti si corupti prin instituirea raspunderii personale cand se constata ca au savarsit , din nestiinta/coruptie, erori judiciare.
Avocatul poate sa fie pregatit sau mai putin pregatit insa judecatorul nu are voie sa greseasca si daca greseste trebuie sa plateasca.

Alte discuții în legătură

Poate fi dat in judecata un magistrat? dodonica dodonica Se poate actiona in judecata un magistrat, judecator sau procuror? pentru abuz in seviciu, neglijenta ? Care sunt caile cele mai rapide? (vezi toată discuția)
Ce parere aveti de responsabilizarea magistratilor? Roland Mindrila Roland Mindrila Se discuta de ceva vreme de responsabilizarea magistratilor: \"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca institutia pe care o conduce ... (vezi toată discuția)
Inalta curte face degeaba practica unitara Roland Mindrila Roland Mindrila Judecatoarea ... de la .... s-a transformat in procuror DNA. L-a trimis in judecata pe epitropul ..., desi DNA i-a dat solutie de NUP, iar potrivit ICCJ ... (vezi toată discuția)